– Vi er fast bestemt på å gjøre alt vi kan for at terror og umenneskelig vold ikke skal skje i Tyskland, sier statsminister Angela Merkels stabssjef Peter Altmaier til Reuters.

Ifølge Altmaier får tysk etterretning og sikkerhetstjeneste all støtte de trenger for å etterforske angrepet.

Han minner om at Tyskland tidligere har lyktes i å stoppe flere planlagte angrep, men understreker at Tyskland ikke ønsker være en overvåkingsstat.

Motbydelig

Frankrikes president François Hollande kaller angrepet i München for et «motbydelig terrorangrep» og uttrykker sin sympati med Tyskland. Fredag kveld sendte han en personlig melding til Merkel.

– Tyskland kommer til å stå imot og kan regne med Frankrikes vennskap, sier Merkel.

Iran fordømmer

Motivet til den 18 år gamle tysk-iraneren som ifølge politiet sto bak massakren, er foreløpig ukjent. Iran slutter seg til rekken av land som tar kraftig avstand fra angrepet.

– Vi fordømmer drap på uskyldige og forsvarsløse mennesker, sier en talsmann for utenriksdepartementet i landet, som understreker at Iran står sammen med den tyske regjeringen og det folk i sorgen.

En rekke ledere, blant dem USAs president Barack Obama fordømmer også massakren i München.

– Tyskland er en av våre viktigste allierte, så vi må hjelpe dem alt vi kan med å takle denne situasjonen, heter det i en uttalelse fra Obama, gjengitt i den tyske avisen Der Tagesspiegel.

Brende og Stoltenberg

Norges utenriksminister Børge Brende (H) omtaler drapene i München som fryktelige. På  Twitter  påpeker han også at angrepet i den sørtyske byen skjer på «samme dag som vi sørger og minnes den fryktelige terroren som rammet Norge så hardt for fem år siden».

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte også sin sympati etter drapene.

– Mine tanker går til alle de som er rammet av den meningsløse skytingen i München, og til det tyske folk, i sorg og solidaritet, skriver Stoltenberg på  Twitter.