Hjelpearbeidere kjemper nå mot klokka for å grave ut overlevende etter at jordskjelvet midt på natten, uten forvarsel, rammet de nordlige delene av Italia og la en rekke landsbyer i fjellområdene mellom regionene Umbria, Lazio og Marche nærmest i grus.

Skjelvet, som hadde en styrke på 6,2, kunne merkes fra Bologna i nord til Napoli i sør. Det ble etterfulgt av et kraftig etterskjelv med styrke 5,5 om lag én time senere, samt flere mindre skjelv.

Onsdag ettermiddag var 73 mennesker bekreftet omkommet. Men mange ligger fortsatt begravd i ruinene, og dødstallet er ventet å stige.

– Dette er en katastrofe, sier ordfører Aleandro Petrucci, ifølge den italienske TV-kanalen RAI.

– Situasjonen er forferdelig, og det er folk under de sammenraste husene, legger han til.

Følg direkterapportering her

– Det var som et tog som kom mot oss

Folk lå og sov da det kraftige jordskjelvet rammet sentrale deler av Italia. – Huset begynte å riste og lyden var så voldsom at det hørtes ut som et tog, forteller Emma Tucker til BBC.

Tucker er redaktør i den britiske avisen The Times og var på ferie i området da skjelvet inntraff i halv fire-tiden natt til onsdag. Hun forteller at det varte i om lag 20 sekunder, etterfulgt av et kraftig etterskjelv omtrent 20 minutter senere.

– Det ble helt mørkt, veldig kaldt. Ingen i vår gruppe hadde den minste peiling på hva vi skulle foreta oss ved et jordskjelv, sier Tucker.

– Vi lå og sov midt på natten da jordskjelvet inntraff. Huset begynte å riste og det ble bare mer og mer intenst. Lyden var voldsom, som om det var et tog som kom mot oss, forteller Tucker som forteller at huset de befant seg i, var 150 år gammelt nyrenovert gårdshus.

– Strømmen ble borte. Vi ante ikke hva vi skulle gjøre. Vi gikk først tilbake til sengene våre, men så kom et etterskjelv som var enda mer voldsomt. Da gikk vi ut. Det var veldig kaldt og vi pakket oss inn i tepper. Det kom mange etterskjelv, forteller Tucker.

– Reiser for å gråte

Onsdag ettermiddag kom hjelpemannskaper med hunder og tungt utstyr fram til de hardest rammede områdene, mens teltbyer og provisoriske kjøkken til de overlevende begynte å reise seg.

Også Italias statsminister Matteo Renzi dro til områdene onsdag ettermiddag.

– Jeg reiser for å gråte og for å handle, sa Renzi på en pressekonferanse tidligere på dagen, der han takket alle som har lett med bare hendene etter overlevende i ruinene.

– Vi skal ikke la noen stå alene – ingen familier, ingen landsbyer. Vi skal arbeide slik at vi kan finne folk i live i ruinene, slik at vi kan gi håp til alle disse menneskene, lover han.

Også EU-kommisjonens krisesenter følger situasjonen tett og har allerede vært i kontakt med Italia for å se hvordan EU kan bidra.

– EU står klar til å hjelpe, sier krisekommissær Christos Stylianides.

Så langt er det ingen ting som tyder på at nordmenn ble rammet av skjelvet, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

Innbyggerne fortviler etter at deres hjem ble rammet av jordskjelv. Foto: NTB SCANPIX

Er du i Italia? Kjente du jordskjelvet? Ta kontakt med oss: webred@adresseavisen.no

Etterskjelv

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS var skjelvet relativt overfladisk med en dybde på kun 10 kilometer. En time etter det første skjelvet, inntraff et etterskjelv med en styrke på 5,4.

En talsmann for statsminister Matteo Renzi skriver på Twitter at regjeringen er i kontakt med det italienske sivilforsvaret etter jordskjelvene, som kunne kjennes godt helt til hovedstaden Roma.

Det er meldt om store skader på bygninger. Antallet omkomne er foreløpig uviss. Foto: NTB SCANPIX

Kraftig

– Det er det verste jordskjelvet jeg har opplevd, sier Matteo Berlenga, som bor i nærheten av byen Gubbio sentralt i Italia, til Reuters.

Italia blir relativt ofte rammet av jordskjelv. I 2009 mistet over 300 mennesker livet da et skjelv med styrke på 6,3 rammet L'Aquila sentralt i landet. Og i 2012 omkom 23 mennesker i to jordskjelv med ti dagers mellomrom i Nord-Italia.

Det er vanskelige forhold for redningsarbeiderne. Foto: NTB SCANPIX
Ordfører Sergio Perozzi i tettstedet Amatrice forteller at flere innbyggere er fanget under ruinene fra kollapsede bygninger. Dette bildet er tatt i dette tettstedet. Foto: nazzareno Di matteo