Det første temaet da Hillary Clinton og Donald Trump møttes til debatt var hvordan USA skal «oppnå velstand». De to kandidatene er langt fra enige om hva som skal løfte økonomien.

– Eksperter har sett på din plan og sier den vil koste landet 3,5 millioner jobber, mens min plan vil gi oss 10 millioner nye jobber, sa Clinton da de to debattantene begynte å bli varme i trøya. Hun sier hun vil satse på små bedrifter, fordi det er der fremtidens jobber vil bli skapt. Clinton påpekte også at hennes barnebarn fylte to år samme dag som debatten, og at hun derfor tenker mye på hva slags fremtid hun ønsker å bygge.

Les også: Eksperter: Klar seier til Clinton

Hindre

Trump sier derimot at han først og fremst vil stanse bedrifter som ønsker å forlate USA for på starte produksjon i utlandet, mens amerikanske jobber og inntekter går tapt.

– Vi må hindre dem i å dra, i stedet for å flytte ut og så selge sine produkter tilbake til USA uten å betale skatt. Mexico har for eksempel et momssystem der de slipper skatt på det de selger til oss.

Trump sier han vil kutte skatten for bedrifter fra 35 til 15 prosent. Clinton sier derimot at hun vil øke skatten for de rike og stenge skattesmutthull for bedrifter.

– Vi kan ikke gå tilbake til den politikken som utløste finanskrisen, blant annet med store skattekutt til de rikeste, mens ingen holdt et øye med finanssektoren. Du vil gi mer til de rikeste i håp om at dette deretter skal fordele seg videre nedover i økonomien, men det fungerer bare ikke.

Hun vil også bruke økte skatter til å innføre betalt barselpermisjon og sykedager og sørge for at folk kan ta høyere utdannelse uten å sette seg i gjeld.

Les også: Trump: – Clinton har plantet Irak-bløff om meg i media

Uenige om rase og kriminalitet

Hillary Clinton la vekt på reformer i det juridiske systemet, mens Donald Trump snakket om lov og orden i delen av TV-debatten som handlet om rasediskriminering.

Hillary Clinton innledet denne delen av debatten med å slå fast at rasediskriminering fortsatt er en stor utfordring i USA og nevnte de to tragiske hendelsene i Tulsa og Charlotte de siste ukene.

– Vi må gjenopprette tilliten mellom politi og publikum, sa Clinton. Hun snakket også om sitt forslag om juridiske reformer og sa at man måtte fjerne våpen fra dem som ikke burde ha dem.

Trump på sin side slo fast at USA trenger lov og orden, og han snakket mye om de uholdbare forholdene i sentrum av amerikanske byer der han hevder det hersker lovløshet.

– Vi må stoppe volden og gjeninnføre lov og orden, sa Trump. Han snakket også om ulovlige immigranter, og sa han var enig i at man måtte ta våpnene fra gjenger og dem som ikke burde ha dem.

Clinton anklaget Trump for å tegne et svært negativt bilde av svarte miljø i samfunnet, noe som fikk motstanderen til å sukke tungt.

Trump svarte unnvikende om Obamas fødsel

Da presidentkandidatene diskuterte raserelasjoner, ble Donald Trump spurt om hvorfor han i over fem år har holdt fast ved påstanden om at president Barack Obama ikke er født i USA.

Først nylig gikk Trump ut og sa at han var overbevist om at Obama var født i USA, og dermed var formelt kvalifisert til å være landets president. I mange år har han holdt fast ved den såkalte birther-teorien om at Obama er født i Kenya. På spørsmål om hvorfor han brukte mange år, også etter at fødselsattest var offentliggjort, på å snu, svarte han unnvikende og gikk til angrep på Clinton.

– Hennes valgkampapparat da hun stilte mot Obama klarte ikke engang å fremskaffe fødselsattesten, men da jeg tok tak i saken, klarte jeg det. Clinton kjørte jo også på den saken, selv om hun nå hevder noe annet, sa Trump.

Da ordstyrer Lester Holt forsøkte å gjenta spørsmålet om hvorfor det tok fem år – attesten ble kjent i 2011 – før han snudde, svarte Trump at ingen andre så ut til å være opptatt av saken lenger.

– Men jeg tror jeg den siste tiden har utviklet et godt forhold til den afrikanskamerikanske befolkningen, og de ville at jeg skulle komme fram til den konklusjonen, og jeg gjorde en kjempejobb med å få tak i den attesten.

Clinton ble tilbudt å komme med en replikk til Trumps lange tirade, men svarte at det var nok å høre det motstanderen nettopp hadde sagt.

Clinton: – Vi må skjerpe innsatsen mot IS

Hillary Clinton sier USA må trappe opp luftoffensiven mot IS, samtidig som landet støtter kurdiske og andre grupper i Syria. Donald Trump mener Clinton har etterlatt seg et kaos i Midtøsten.

– Jeg har lagt fram en plan for å bekjempe IS, og det krever at vi intensiverer innsatsen, samt at vi støtter kurdiske og arabiske grupper på bakken. Vi må drive dem ut av Irak og presse dem, og vi må gå etter ledelsen, sa Clinton i debatten.

Hun sa det også er nødvendig å gå etter IS-ledelsen og ta fra dem muligheten til å gjøre hevd på et kalifat.

– Jeg har vært med på å gå etter leder i al-Qaida, og jeg mener vi også må gå etter IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Trump valgte i den sikkerhetspolitiske debatten til dels å se tilbake og ga Clinton store deler av skylden for kaotiske tilstander i Midtøsten.

– Hvis du ser på Midtøsten, er det et rot uten like, under din ledelse, i stor grad, sa Trump med henvisning til Clintons periode som utenriksminister. Trump mener også at bedre kontroll over oljeressursene ville hindret at IS vokste fram etter invasjonen av Irak.

– Uten oljen kunne IS aldri vokst fram. I dag har de kontroll over olje overalt, til og med mye av oljen i Libya, sa den republikanske presidentkandidaten