Ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim sier det er en dårlig dag for verden:

- Vi får en leder som vil føre til stor utrygghet og stor uforutsigbarhet. Ikke minst har han holdninger, særlig mot minoriteter, homofile og kvinner, som hører det forrige århundret til. Dette er dårlig for amerikanerne, men vil også påvirke hele verden, sier Ottervik.

- Men amerikanerne vil etter alt å dømme ha Trump?

- Vi må respektere deres valg, men det er skremmende at de velger en med så populistisk tilnærming. Du tror nesten ikke at det er demokratiet USA du hører om når man ser en debattform med løgner og utskjelling - og man hører om skyting utenfor et valglokale. Det ligner på noe annet enn demokrati, sier Ottervik.

- Sjokk og fortvilelse

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) er i Pittsburgh i Pennsylvania. Slik beskriver han sine følelser onsdag morgen norsk tid: Sjokk, fortvilelse og utrygghet.

- Hvordan kan så mange ha tatt såpass feil om dette valget?

- Det er en kandidat som virker ganske ustabil som nå blir president, så bare å vurdere om han er skikket, har vært vanskelig. En mann som har bygget seg opp på å skjelle ut folk, ikke betale skatt og å synes at Putin er en hyggelig kar, det er vanskelig å forholde seg til, sier Sandvik.

Les siste nytt her

- Utnytter misnøyen

Sandvik tror de nærmeste dagene blir kaotiske, både for demokratene, republikanerne og resten av verden.

- Vi har en fyr som ikke klarer å oppføre seg, som skal sitte med atomkofferten, slår han fast.

Tror tiden fremover blir kaotisk: Fylkesordfører Tore O. Sandvik. Foto: Rune Petter Ness

- Er dette et opprør fra de nederst på rangstigen, en misnøye som har vært undervurdert av makteliten?

- Det er klart at han har utnyttet den misnøyen som er med landets økonomi. Alle som sitter i maktposisjoner må tenke seg om. Dette minner om Brexit, sier Sandvik.

Les også: - Herregud, Trump kommer til å vinne

- Trump er høyreekstrem

Stortingspolitiker Snorre Valen (SV) mener valget viser hvor alvorlige konsekvenser tillitskrisen mellom folk flest og politikere kan få.

- Det er ikke første gang at høyreekstremisme har vært et forlokkende alternativ når de økonomiske pilene peker nedover, sier Valen.

Meget skuffet: Snorre Valen (SV) Foto: NTB scanpix

- Du mener Trump er høyreekstrem?

- Helt åpenbart: Retorikken hans, det han sier om kvinner og minoriteter, ideen om «den sterke leder» ... Han er den aller mest ekstreme presidentkandidaten vi har sett. Han er en kandidat som utfordrer rammene for rettsstaten, sier Valen.

- Hvorfor vant han?

- Det er to forhold: Store deler av befolkningen har opplevd å bli oversett fryktelig lenge, og ulikhetene er ekstreme. Gjennomsnittslønnen i USA har gått ned helt siden jeg ble født. Noen få har stukket av med hele gevinsten. Men jeg tror ikke denne misnøyen er årsaken alene. Høyrepopulisme og -ekstremisme har en appell i seg selv også: Han er den første som åpent mobiliserer på høyreekstrem estetikk og retorikk. Det kan hende det mobiliserer en del som ikke har stemt før, sier Valen.

- En trist dag

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) tar forbehold om at alle statene ennå ikke er klare klokken 06.30 onsdag. Men dersom det går mot Trump, synes han det er en trist dag for USA og for verden.

- Jeg er veldig glad i USA og jeg klarer egentlig ikke helt å forstå dette. Det er jo bare helt vanvittig. Jeg tror heldigvis det er begrenset hva han gærningen får gjort fordi vi har et Senat og et Representantenes hus som er mer fornuftig, sier Bjørnstad.

Clinton-fan: Frps Sivert Bjørnstad. Foto: Kristian Helgesen

Også eks-statsråd Robert Eriksson (Frp) er misfornøyd med dagens valg:

- Amerikanerne kunne velge mellom pest og kolera. Det er var et vanskelig valg. Trump har spilt på frykt, og han har hatt suksess med den strategien. Nå får vi bare håpe at Pentagon klarer å holde han i tømmene, sier Eriksson.

- Ubalansert mediedekning

Kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp) i Trondheim sier hun kjenner at det hadde vært mest «behagelig» dersom Clinton vant.

- Men jeg hadde ingen personlig favoritt, og er glad jeg slapp å stemme. Jeg har lite frykt for hva som kan skje med Trump ved makta, men jeg er jeg spent på å se hvordan han vil løse oppgaven som president, sier den lokale Frp-toppen.

Hun personlig kjenner ingen Trump-tilhengere i Trondheim, og tror det kan henge sammen med mediedekningen i Norge.

Hadde ingen favoritt: Elin Marie Andreassen (Frp). Foto: jens petter søraa

- Mediebildet er at Trump er en dårlig kandidat. Nå har USA altså ment det annerledes. Det kan tyde på en ubalansert dekning, sier Andreassen.

- En nesetyver

Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) avventer endelige resultater, men sier valget er en nesestyver til den politiske eliten i Washington og nok en nesestyver til eksperter og meningsmålinger som har ment at Clinton vinner.

- Men det viser også hvor vanskelig det har vært å fange opp strømningen som er i USA, en sterk understrøm av misnøye med hvordan landet har blitt styrt på, som også rammer Clinton, sier Jenssen.

Personlig støtter han Clinton.

- Ut ifra et norsk og utenriks- og sikkerhetspolitisk perspektiv vil det være viktig, også dersom Trump vinner, å sikre fortsatt fornuftige og gode relasjoner til USA, sier Jenssen.

Støttet Clinton: Frank Jenssen.

- Et protestvalg

Lokal Høyre-topp Yngve Brox (H) sier dette er et protestvalg.

- Folk er opprørte over at forskjeller har økt og at landet har så store økonomiske problemer. Men jeg synes det er veldig synd, fordi jeg frykter vi har fått en president som ikke er kompetent til å gjøre jobben, sier Brox.

- Hvorfor vinner Trump?

- Jeg tror vi i Norge ikke ser hvor upopulær Hillary Clinton egentlig er. Noe av upopulariteten mener jeg er ubegrunnet, men det er tydelig at mange ikke har tillit til Clinton, sier Brox.

Håpet på Clinton: Høyres kommunalråd i Trondheim Yngve Brox. Foto: Aleksander Myklebust