- Selv om kirken har den dypeste respekt for menneskene det gjelder, kan den ikke la dem som praktiserer homoseksualitet, fremviser dype homoseksuelle tendenser eller støtter det som kalles homokultur ta del av presteopplæring eller ordineres til hellige ordener, heter det i dokumentet.

Forbud med unntak

Den rundt 100 sider lange omfattende manualen for presteopplæring er godkjent av pave Frans og utgitt av Vatikanets avis, Osservatore Romano. Det er en oppdatering av en 30 år gammel manual. Men allerede i 2005 fastslo den katolske kirken utestengelsen av personer med homoseksuelle tendenser.

I manualen gjøres det likevel et unntak for «homoseksuelle tendenser som kan vise seg å kun være uttrykk for et forbigående problem, som for eksempel hos ungdom som ikke er ferdig utviklet».

Det står videre at det vil være lite klokt «å gi noen adgang til hellige ordener dersom vedkommende ikke har nådd en moden, etablert og fri sinnstilstand» og fremviser «kyskhet og trofasthet i sølibat». Samtidig må fremtidige prester også forstå «den feminine realiteten».

Digitale farer

Et annet moment som blir tatt opp er den digitale utviklingen. Det oppfordres til å være forsiktig i møte med «de uunngåelige risikoer som følger med deltakelse i den digitale verden, inkludert ulike former for avhengighet, som kan behandles med de rette spirituelle og psykologiske midler».

Samtidig fremheves de digitale mulighetene, og manualen tar til orde for å gjøre sosiale medier til en del av dagliglivet i seminarene.