Washington: President Donald Trump har signert en ordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og Stillehavsregionen.

– Vi har diskutert dette lenge. Det vi nå har gjort, er flott for amerikanske arbeidere, sa Trump da han signerte ordren i Det hvite hus mandag.

Trump følger dermed opp tidligere uttalelser om å føre en mer proteksjonistisk linje og skrote frihandelsavtaler. Frihandelsavtaler truer amerikanske arbeidsplasser, mener han.

TPP-avtalen ble signert av tolv land i Stillehavsregionen i 2016, men er ennå ikke satt ut i livet. Japans statsminister Shinzo Abe har sagt at TPP-avtalen er meningsløs uten USA.

Ordren om å trekke USA fra TPP-avtalen var Trump-administrasjonens første store utenrikspolitiske vedtak.

TPP-avtalen ble signert av tidligere president Barack Obama, men ikke overlevert til Kongressen for ratifisering.

Det er ifølge NBC News ventet at Trump også mandag kommer til å beordre reforhandling av den nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA, som USA inngikk med Mexico og Canada i 1994.

Under valgkampen gjorde Trump det klart at frihandelsavtalen mellom EU og USA, TTIP-avtalen, ikke kommer til å se dagens lys.

Stanser bistand til grupper som støtter abort

Donald Trump har også signert en presidentordre som forbyr offentlig pengestøtte til utenlandske organisasjoner som støtter abort.

Presidenten gjeninnfører dermed et forbud som Barack Obama opphevet i 2009. Forbudet gjør det straffbart å yte føderal bistand til internasjonale grupper som utfører aborter eller sprer informasjon om abort.

Den omstridte reguleringen ble i sin tid innført av republikanske administrasjoner, men har siden 1984 blitt opphevet av demokratiske presidenter, senest av Obama i 2009.

Trump gjeninnfører forbudet mandag, dagen etter årsdagen for høyesterettsavgjørelsen fra 1973 som legaliserte abort i USA.

Innfører ansettelsesstopp av offentlig ansatte

President Donald Trump har signerte også en ordre for å innføre ansettelsesstopp av føderalt ansatte. Målet er å redusere lønnsutgifter og begrense størrelsen på antall føderalt ansatte. Det vil være unntak for militært personell, sa Trump mandag.

Tidligere president George W. Bush signerte en tilsvarende ordre da han tok fatt på sitt presidentembete i 2001.

Trump oppfyller med ordren et av sine valgkampløfter.

Det hvite hus fotografert mandag morgen. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Donald Trump signerte flere presidentordrer i Det hvite hus mandag. Foto: AP / Evan Vucci / NTB scanpix