Fillon nekter å trekke seg – avviser å ha gjort noe galt 

François Fillon kjemper for sin politiske framtid og sier han ikke vil trekke seg fra det franske presidentvalget. Samtidig avviser han at han har noe å skjule.

Saken oppdateres.

Frankrikes konservative presidentkandidat mener lønnsutbetalingen til kona Penelope, som skjedde med offentlige midler, var rettmessig og framholder at det ikke finnes noe "fiktivt" i saken. Han ser heller ingen grunn til å betale tilbake pengene som Penelope Fillon fikk over en periode på 15 år, totalt over 7 millioner kroner.

– Alle fakta er i henhold til loven og helt åpne, sa Fillon da han mandag holdt en pressekonferanse i sitt valgkamphovedkvarter i Paris. Han understreket at han ikke har noe å skjule.

Han sa også at han vil offentliggjøre en oversikt over sin formue i løpet av mandagskvelden.

Den tydelig kampklare høyrepolitikeren sier også at han mandag kveld vil innlede en ny fase i sin valgkamp.

Samtidig ber han det franske folket om unnskyldning for å ha ansatt kona som assistent i forbindelse med sitt politiske arbeid. Dette er ikke ulovlig i henhold til fransk lov, men det å ansette familiemedlemmer er nå en praksis han tar avstand fra, ifølge Fillon

Han anklages for å ha gitt ektefellen en offentlig lønn som assistent uten at hun har utført konkrete oppgaver.

– Det er ikke mediene som skal dømme meg, det er medborgerne. Jeg ber om unnskyldning, sa Fillon og kalte ansettelsen av ektefellen en "feil" som han beklager dypt. Som svar på anklagene om at kona ikke har gjort noe konkret for å fortjene pengene, sa Fillon at "ingen har rett til å dømme hva oppgavene til en parlamentarisk assistent består av, unntatt parlamentarikeren selv".

250 journalister var på plass under pressekonferansen, ifølge Le Figaro.

Pressekonferansen var Fillons forsøk på å renvaske seg selv fra anklagene om at han har misbrukt offentlige midler ved å lønne ektefellen og to av deres barn med offentlige midler uten at de har hatt noen reelle arbeidsoppgaver i forbindelse med hans plass i den franske nasjonalforsamlingen.

Franske kommentatorer har på forhånd uttalt at det vil være vanskelig for Fillon å renvaske seg fra noe han ikke kan legge fram bevis for, men Fillon insisterer på at ingenting av det som har kommet fram i pressen, er ulovlige forhold.

Siden de første anklagene ble publisert i avisen Canard Enchaine, har oppslutningen om Fillon rast. Mannen som for et par uker siden var favoritt til å vinne presidentvalget, ligger nå an til å ryke ut i første valgrunde, viser meningsmålinger.

Ifølge Canard Enchaine har Penelope Fillon blitt betalt 830.000 euro, tilsvarende over 7 millioner kroner, i offentlig lønn over en 15-årsperiode. Politiet har satt i gang en etterforskning som følge av anklagene, men Fillon er ikke siktet.

Den 62 år gamle tidligere statsministeren er under press fra sine egne konservative partifeller som mener han bør trekke seg fra valgkampen. 

Alain Juppé, en annen tidligere statsminister og som kjempet mot Fillon i det republikanske partiets nominasjonskamp, har på Twitter gjort det klart at han ikke ønsker å overta som partiets presidentkandidat.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?