Snowdens advokat ut mot utleveringsspekulasjoner 

Edward Snowdens russiske advokat sier at opplysningene om at Russland vurderer å utlevere hans klient til USA, kun er spekulasjoner.

Saken oppdateres.

– Russland har intet juridisk grunnlag for å utlevere Snowden, fastslår Anatolij Kutsjerena, som har representert amerikaneren siden han kom til Russland i 2013.

Lørdag meldte den amerikanske nyhetskanalen NBC News at det finnes etterretningsrapporter der det står at Russland vurderer å utlevere Snowden for å innynde seg hos USAs president Donald Trump. Saken er basert på opplysninger fra ikke navngitte tjenestemenn.

Snowden kommenterer selv opplysningene i en Twitter-melding, der han skriver at dette er det endelige beviset på at han aldri har samarbeidet med russisk etterretningstjeneste.

– Intet land ville noensinne bytte bort spioner ettersom alle andre ville uroe seg for om det ble dem neste gang, skriver Snowden.

Etterretningsdataene skal være samlet inn etter at Trump ble innsatt som president 20. januar. En utlevering av Snowden skal være én av flere ideer til hvordan russerne skal kunne gjøre seg populære hos Trump.

Snowdens advokat, Ben Wizner, sier at han ikke kjenner til planene.

– Team Snowden har ikke mottatt noen slike signaler, og har ingen nye grunner til bekymring, sier han.

Snowden, som tidligere jobbet for det amerikanske etterretningsbyrået NSA, har bodd i eksil i Russland siden 2013 etter at han avslørte amerikansk masseovervåking av folks nettkontoer og mobiltelefoner. USA har krevd ham utlevert, og Trump kalte ham under valgkampen en "spion" og "forræder" som fortjener å bli henrettet.

Fra russisk hold kalles opplysningene i NBC for "nonsens". Få dager før innsettelsen av Trump opplyste en talskvinne for utenriksdepartementet i Moskva at Snowden hadde fått forlenget sin oppholdstillatelse i Russland med "et par år".

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?