USA skjøt natt til fredag 59 Tomahawk kryssermissiler mot flybasen Shayrat i Syria. Missilene slo ned klokken 3.45 om natten. Angrepet er en reaksjon etter at Syria skal ha brukt kjemiske våpen mot sivile. Flyene som angivelig sto for det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikhoun, skal være stasjonert ved Shayrat. Minst 86 mennesker ble drept i angrepet i Idlib-provinsen tirsdag

En drøy time etter fredagens missilangrep meldte statlig syrisk fjernsyn at Syria var utsatt for et fiendtlig angrep som har forvoldt materiell skade. Guvernøren i Homs, Talal Barazi, sier angrepet er ment for å støtte "terroristene på bakken".

Ny dreining

Dette er det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president.

– Angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sa Trump i en tv-overført tale fra feriestedet Mar-a-Lago i Florida, der han har toppmøte med Kinas president Xi Jinping. Trump informerte Xi om angrepet på forhånd.

Trump ber verdens "siviliserte nasjoner" følge USA og få en slutt på "nedslaktingen og blodbadet" i Syria.

Syrisk opposisjon sier angrepet er en svært viktig amerikansk reaksjon:

– La oss si at dette blir begynnelsen på et budskap til det syriske regimet om at man ikke kan gjøre noe ustraffet, sier pressetalsperson Ahmed Ramadan, i opposisjonsgruppa Syrias nasjonalkoalisjon (SNC).

Mistenker saringass

En talsperson for Det hvite hus sier rakettene ble skutt opp fra to marinefartøy i Middelhavet.

– Vi legger til grunn at vi med stor grad av sikkerhet kan si at angrepet med kjemiske våpen tidligere denne uka ble igangsatt fra dette stedet, med fly kontrollert av Assads regime. Vi legger også til grunn, med like stor grad av sikkerhet, at Assad-regimet brukte en nervegass, som sarin, i disse angrepene, sier talspersonen.

Hvis man puster inn saringass eller tar den opp i kroppen via huden, angriper giften pustesenteret i sentralnervesystemet og lammer musklene i og rundt lungene.

Russisk advarsel

Russland var på forhånd orientert om intervensjon fra USAs side og advarte om at det ville få negative konsekvenser for USA.

–Alt ansvar, hvis det utføres militære handlinger, vil ligge på skuldrene til dem som tar initiativet til en slik tvilsom og tragisk handling, sa FN-ambassadør Vladimir Safronkov torsdag.

– Se på Irak, se på Libya, sa han, for å eksemplifisere hvordan det kan gå når vestlige land blander seg inn.