Bombeangrepet mot barn og unge som var på konsert i Manchester mandag kveld, føyer seg inn i en deprimerende rekke angrep mot sivile på europeisk jord de siste årene.

Risikoen for å bli rammet av et terrorangrep er fremdeles svært liten for deg som skal ut og reise.

Likevel kan det være greit å vite hva de ulike landene selv – og norske myndigheter – mener om faren for terror i de mest populære reisemålene for oss nordmenn. Bergens Tidende har laget en oversikt over ferielandene.

Storbritannia: Nivå 5/5

Tirsdagens terrorangrep i Manchester er det verste på britisk jord siden 7. juli-angrepene i London i 2005, da 56 mennesker ble drept.

Tidligere i år slo en soloterrorist til mot parlamentsbygningen i sentrum av London. Ved hjelp av en personbil og kniv tok han livet av fem personer før han selv ble drept av politiet.

Landets sikkerhetsmyndigheter har i flere år ansett terrorfaren som svært alvorlig på egen jord, «severe», som er trusselnivå fire av fem.

Tirsdag kveld ble trusselnivået i Storbritannia hevet til «kritisk», som er høyeste nivå. Et nytt angrep kan være nært forestående, heter det.

Frankrike: Nivå 2/3

I likhet med andre land i Vest-Europa anses terrorfaren som høy i Frankrike.

Per i dag gjelder sikkerhetsnivå «securité enforcee risque attentat», som er det nest høyeste av tre nivåer.

Tidligere president François Hollande erklærte unntakstilstand i hele landet etter terrorangrepet i Paris i november 2015.

Denne ordren gjelder fortsatt, og innebærer blant annet at politiet har utvidede fullmakter.

Siden 2015 har landet blitt rammet ytterligere et større angrep: Lastebilterroren i Nice 14. juli i fjor, der 86 mennesker ble drept.

Myndighetenes generelle råd til nordmenn som ferdes i Frankrike, er å være spesielt oppmerksom i områder der mange mennesker er samlet.

Det kan for eksempel være på et kjøpesenter, større offentlige arrangementer, offentlig transport eller særlig folksomme sentrumsområder.

Belgia: Nivå 3/4

Den belgiske hovedstaden Brussel ble rammet av to koordinerte terrorangrep i mars i fjor. 35 mennesker ble drept og 300 skadet da selvmordsbombere sprengte seg selv på hovedflyplassen og på en metrostasjon i sentrum av byen.

Belgiske myndigheter vurderer terrortrusselen som alvorlig, som er nivå tre av fire på en nasjonal skala.

Dagens trusselnivå innebærer blant annet forsterket beredskap og økt bruk av sikkerhetskontroller på strategiske steder, som i kollektivtrafikken, på flyplasser og jernbanestasjoner, samt ved kjøpesentre og religiøse samlingssteder.

Tyrkia

Landet med ett ben i Europa og ett i Asia har gjennom flere tiår vært et svært populært reisemål for solhungrige nordmenn.

De siste årene har Tyrkia blitt rammet av en rekke terrorangrep, og står på norske myndigheters liste over land hvor det kan være direkte farlig å oppholde seg i bestemte områder.

UDs reiserådsliste inneholder per i dag 49 land.

I Tyrkia er det særlig grenseområdene mot Syria som er ansett som farlige.

UD oppfordrer nordmenn til også å «utvise aktsomhet» ved reiser til de sørøstlige delene av landet, samt å unngå store folkemengder i de større byene.

Sverige 3/5

Til tross for terrorangrepet i april i år hvor fem personer mistet livet, anses vårt naboland i bunn og grunn som et trygt og sikkert ferieland. For to år siden ble trusselnivået økt fra nivå tre til nivå fire. I fjor ble det nedgradert til nivå tre igjen. Det betyr «forhøyet trussel».

Noe som er viktig å huske på ved innreise til Sverige, er at du må ha med deg legitimasjon. De har nemlig innført en midlertidig grensekontroll, for å ha bedre oversikt over hvem som befinner seg i landet.

Nederland 4/5

Terrorfaren i Nederland anses som «betydelig» ifølge myndighetene der. Den største trusselen kommer også her fra ekstreme islamistiske miljøer. Du kan lese mer om den siste vurderingen av trusselbildet her.

Tunisia

Turistindustrien i turistnasjonen Tunisia ble hardt rammet etter 26. juni 2015. Den dagen ble 37 mennesker drept da en gjerningsmann løsnet ild mot tilfeldige mennesker utenfor et populært turisthotell i byen Sousse.

Utenriksdepartementet mener fremdeles at Tunisia er et land man bør unngå å oppholde seg i.

Spesielt grenseområdene mot Libya og Algerie er utpekt som særlig utsatte.

Det nordafrikanske landet har i flere fostret mange fremmedkrigere, og troner øverst på listen over land med høyest andel statsborgere som har reist til Syria og Irak for å krige med terrorgruppen IS.

Ifølge den amerikanske forskningsinstitusjonen CSIS har mer enn 7.000 tunisiere siden 2011 forlatt hjemlandet for å delta i krigshandlinger i disse to landene.

Danmark

Nordmenn elsker Danmark. I fjor var det kun tyske turister som hadde flere overnattingsdøgn her.

I 2015 ble hovedstaden København rammet av et målrettet terrorangrep mot kulturhuset «Krudttønden».

Danske politisikkerhetsmyndigheter (PST) beskriver terrortrusselen mot landet som «alvorlig» i sin siste trusselvurdering av i år.

Risikoen for å bli rammet av terror er imidlertid å anse som «begrenset».

I likhet med sine norske kolleger mener danskene at IS-støtten er blitt mindre synlig i radikale miljøer, men at det likevel er grunn til å tro at det finnes personer som kan utgjøre en terrortrussel.

Norge: Nivå 4/5

Velger du ditt eget hjemland som reisemål? Da er den faktiske risikoen for å bli rammet av et terrorangrep omtrent like liten som i andre europeiske land.

10. april uttalte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at det er «sannsynlig» at Norge vil bli utsatt for et angrep.

Bakgrunnen for det var angrepene i London og i Stockholm, samt pågripelsen av en 17 år gammel gutt i Oslo som var i besittelse av en hjemmelaget bombe.

Norske myndigheter gikk for fire år siden bort fra å bruke et offisielt, nasjonalt trusselnivå for å karakterisere terrorrisiko.

Her kan du lese PSTs egen begrunnelse.

Likevel har politiet beholdt et graderingssystem som er ment for internt bruk.

Kategoriene er «svært lite sannsynlig», «lite sannsynlig», «mulig», «sannsynlig», «meget sannsynlig».

Italia

Selv om Italia har vært forskånet for terrorangrep de siste årene, understreker norsk UD at slike hendelser ikke kan utelukkes her i fremtiden.

Og vi skal faktisk ikke lenger tilbake enn 2015 før italienerne fikk føle terrorfrykten på kroppen. Da kom det frem at myndighetene hadde avslørt konkrete planer om et angrep mot Vatikanstaten i Roma.

Et titalls personer – de fleste fra Afghanistan – ble pågrepet.

Amerikanske FBI har tidligere pekt på at Peterskirken er et sannsynlig mål for terrorister.

Kroatia

De siste 10-15 årene har Kroatia – med sin idylliske beliggenhet ved Adriaterhavet – blitt mer og mer populært som reisemål for nordmenn.

Landet har ikke hatt større terrorangrep i nyere tid, og er ifølge UD et trygt land å ferdes i som turist.

Dette betyr selvsagt ikke at terror kan utelukkes. Nordmenn bør utvise generell aktsomhet, spesielt i områder hvor mange folk er samlet.

Portugal

Det er lav risiko for terrorhendelser i Portugal. Her har det ikke vært noen terrorangrep siden 1983. Likevel bør reisende være på vakt og ta sine forholdsregler som følge av den urolige situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika. Landet deltar i den internasjonale koalisjonen mot IS, men alt i alt er dette et av de tryggeste reisemålene i Europa når det kommer til terror.

Thailand

Skal du reise til Thailand i sommer? Da skal du trolig ikke til provinsene helt i sør. De færreste nordmenn drar inn i disse områdene, da det forekommer både terrorhandlinger og voldsbruk her hyppig. Dette gjelder Songkhla, Pattani, Yala og Narathiwat. Her bør du ikke reise med mindre det er strengt nødvendig.

Selv om livet stort sett går sin vante gang ellers i landet, har det vært dødelige bombeangrep og brannstiftinger mot turistdestinasjoner som blant annet Hua Hin, Bangkok og Phuket. Flere av disse tror man er i forbindelse med konfliktene i sør. Man utelukker ikke at dette kan skje igjen.

Generelt bør man holde seg unna demonstrasjoner både på dagtid og kveldstid, da de ofte kan bli voldsomme.

Spania 4/5

Gjennom flere tiår har terrororganisasjonen ETA vært aktiv i Spania. Det har ført til at spanjolene er godt trent når det kommer til forebygging og håndtering av terrorangrep.

Denne terrorgruppen er ikke lenger aktiv, men spanske myndigheter frykter i dag for ekstreme islamistiske grupper.

I 2004 ble det gjennomført en større angrep mot fire tog i Madrid, hvor 191 personer mistet livet. Som i flere andre land i Europa anses terrorfaren for høy akkurat nå. Utenriksdepartementet anbefaler nordmenn om å være årvåkne på steder med store ansamlinger av mennesker.

Spania vurderer selv terrornivået til nivå fire av fem.

Hellas

Svært mange nordmenn velger Hellas som feriemål med sine mange øyer og varme klima. Det forekommer terrorhandlinger i hovedstaden Aten, men til nå har de aldri vært rettet mot utenlandske turister. Utenriksdepartementet karakteriserer angrepene som «militante politiske ytringer».

Hellas anses som et relativt trygt land og har et eget turistpoliti som snakker engelsk.

Polen

Mange nordmenn drar på storbyferie til Polen i sommerhalvåret. Her trenger du ikke å bekymre deg for terror, da faren er svært lav. Det samme gjelder for Latvia, Litauen og Estland.

Tyskland

Mange har et forhold til Tyskland. Berlin er kanskje den europeiske storbyen som er best besøkt av nordmenn, ved siden av Paris og London.

Terrorberedskapen har de siste årene vært høy, spesielt etter lastebilangrepet mot et julemarked i Berlin, 19. desember i fjor.

Tyske myndigheter har ikke noe offisielt graderingssystem når det gjelder terrortrusler, men angrepet mot julemarkedet har blant annet medført økt tilstedeværelse av væpnet politi.

Norsk UD mener at Tyskland generelt er et trygt land å oppholde seg i, men at det her, som i mange andre land over hele verden, kan skje terrorangrep.

Kilder: Utenriksdepartementet (UD), andre lands myndigheter, BTs arkiv, NTB.