- At en nasjon som sitter på så mye kunnskap og har så høyt utdannede folk, skal fornekte sannheten er veldig rart. Trumps beslutning vil sette arbeidet tilbake og hele avtalen på spill.

- USA i skammekroken

Det sier klimaekspert, bærekraftdirektør Nils A. Røkke i Sintef, som nylig også har fått jobben med å lede den europeiske energiforskningsalliansen EERA.

- Det er jo veldig uheldig og stiller USA i den mørkeste skammekroken sammen med Syria og Nikaragua som er de enste andre som ikke har signert Paris-avtalen, sier Røkke.

Dette er Parisavtalen (FN)

Les også: Trønder får prestisjeverv i Brussel

Tror USA er alene om dette

Røkke var selv tilstede under FNs klimakonferanse i Paris i 2015, da avtalen som fikk navn etter den franske hovedstaden ble signert. Der ble han vitne til en historisk bredt fundert global avtale, der verdens ledere ble enige om å forplikte seg til klimamål der formålet er å holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen på kloden til 1,5 grader.

- USA står for en stor andel, 15 prosent, av verdens utslipp. At presidenten nå trekker USA ut av forpliktelsene i Parisavtalen gjør at vi får en større risiko for ikke å nå målene på to grader, for ikke å snakke om 1,5-gradersmålet, sier Røkke.

- Kaller på norsk lederskap

- Hvilke ringvirkninger vil dette gi for andre lands forpliktelser?

- Man kan ikke utelukke at andre land følger etter, men foreløpig er signalene at USA ser ut til å bli stående alene om dette valget. Det er ganske sikkert ut at Russland ikke har tenkt å trekke seg ut. Kina og India, for eksempel har sagt det samme, at de blir værende. Like så EU, sier Røkke.

- Men dette kaller på europeisk og norsk lederskap. Man må se på muligheten ta en større andel, sier han.