Søndag klokken 11.40 norsk tid holdt statsminister Theresa May en tale utenfor Downing Street 10 i London.

Ingen har ennå tatt på seg ansvaret for terrorangrepet som kostet minst sju mennesker livet på London Bridge og ved Borough Market lørdag kveld, men May går likevel langt i å anklage ytterliggående islamister for å stå bak.

Ond ideologi

Ifølge May er det ingenting som knytter de siste terrorangrepene Storbritannia har opplevd, og de fem planlagte angrepene som er avdekket og forhindret, direkte sammen.

- Men det er knyttet sammen av en ond ideologi som sier at vestlige verdier ikke er i samsvar med islam, sier hun.

May sier terrorisme fører til mer terrorisme, og at terroristene kopierer hverandre. Hun mener det er for mye toleranse når det gjelder ekstremisme i vårt samfunn, og maner til kamp mot militant islamisme.

- Må stanse terroren i planlegginsfasen

- Men slik terror kan ikke bekjempes med militærmakt alene, understreker hun, og tar blant annet til orde for strengere kontroll med internett der militante islamister oppmuntrer hverandre til handling.

- Vi opplever en ny trend i de truslene vi står overfor, ved at terror avler terror, sier hun.

May sier også at britene nå må ta en vanskelig og muligens pinlig samtale om ekstremisme og hatefulle ytringer, som kan lede til terror.

- Det er for mye ekstremisme i dette landet. Vi må identifisere det og ta action her hjemme for å stoppe planleggingen online.

- Valget går som planlagt

Den britiske statsministeren fastholder at torsdagens parlamentsvalg vil gå som planlagt, selv om både hennes eget konservative parti og labour av respekt for ofrene innstilte valgkampen midlertidig søndag.

- Det er på tide å si at nok er nok. Vold må aldri få lov til å forstyrre den demokratiske prosessen. Vi må komme sammen og slåss - og sammen skal vi overvinne våre fiender, sier May, som lover at valgkampen vil bli gjenopptatt mandag.

Hyllet politiet

Samtidig hyllet statsministeren politiet, hjelpemannskaper, men også vanlige folk som har bistått under terrorangrepet.

- Politiet viste stort mot og kom raskt stedet. De skjøt og drepte terroristene åtte minutter etter at de hadde fått meldingen, sier May.

- På vegne av London og resten av landet vil jeg takke alle som hjalp til under angrepet. Tankene mine går til ofrene, deres venner, familie og kjære, sier May.