Se direkterapport nederst i saken.

– Dødstallet har steget til tolv, og det er ventet at det vil stige ytterligere, sier Stuart Cundy i London-politiet onsdag.

Tidligere på dagen omtalte han arbeidet som en kompleks operasjon som vil gå over flere dager. 64 mennesker var da brakt til sykehus, ifølge ambulansetjenesten i den britiske hovedstaden. Onsdag ettermiddag opplyste ambulansetjenesten at tilstanden betegnes som kritisk for 18 av dem.

Flere hundre brannfolk jobbet gjennom natten med slukningen av brannen i Grenfell Tower i bydelen North Kensington. På morgenen var mesteparten av den 24 etasjers bygningen fullstendig utbrent.

Røyk steg opp fra etasjer hvor ilden ennå ikke var slukket. Brannfolk fortsatte letingen etter døde og mulige overlevende i etasjene som var minst berørt av brannen.

– Heldig som er i live

– Mange mennesker er ikke gjort rede for. Noen av dem har søkt tilflukt hjemme hos naboer eller venner, sa Londons ordfører Sadiq Kahn til TV-stasjonen Sky News.

Han fortalte at brannmannskapene bare klarte å komme seg opp til 13. etasje da brannen sto på som verst.

Høyblokka består av 120 kommunale leiligheter. Flammene skal raskt ha spredt seg oppover utsiden av bygningen etter at brannen oppsto rundt klokka 1 på natten. Judith Blakeman, rådgiver for området Notting Dale i Kensington og Chelsea, sier ifølge The Guardian at det bor et sted mellom 400 og 600 personer i bygget.

– Jeg er heldig som er i live. Og mange mennesker har ikke kommet ut av bygningen, sier en beboer til avisa The Guardian.

Statsminister Theresa May sørger over livene som gikk tapt i brannen, ifølge en uttalelse fra hennes kontor.

– Barn sluppet fra vinduer

Flere øyenvitner har fortalt om desperate mennesker som hoppet ut av brennende og røykfylte leiligheter. Hadil Alamily sier hun så en mann som signaliserte SOS med en lommelykt fra en av de øverste etasjene.

– Han ropte hjelp, hjelp, hjelp, men ingen hjalp ham. Han kastet en madrass ut av vinduet. Han sto bokstavelig talt i flammer og hoppet, sier Alamily.

En kvinne ved navn Tamara forteller om flere som kastet barna sine ut av vinduer i det brennende bygget.

– De ropte redd barna mine! sier hun til BBC.

Flere barn skal ha overlevd etter å ha blitt sluppet ut av vinduer av mødrene sine. En baby ble sluppet ned fra tiende eller ellevte etasje, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Press Association.

En mann løp fram og tok imot barnet.

Advarte om brannfare

Londons brannsjef Dany Cotton beskriver brannen som en hendelse uten sidestykke. I løpet av sine 29 år i brannvesenet i London har hun aldri opplevd en lignende brannkatastrofe.

Minst 40 brannbiler og 20 ambulanser rykket ut, og overlevende og evakuerte ble samlet i kirker og samfunnshus i nærheten.

Flere overlevende har fortalt at det ikke ble utløst noen brannalarm for hele bygningen. Noen hørte naboenes røykvarslere, mens andre oppdaget brannen på grunn av bråk utenfra.

En beboerforening har tidligere varslet om stor brannfare både i Grenfell Tower og andre kommunale bygninger i bydelen.

– Bare en katastrofal hendelse vil avdekke hvor udugelig vår utleier er, skrev organisasjonen Grenfell Action Group i november i fjor.

Bygget ble oppført på 1970-tallet og har nylig fått ny utvendig kledning og nye vinduer. Flere branneksperter mener feil og mangler ved bygningen kan ha fått flammene til å spre seg raskt.

Foto: Celeste Thomas/AP/NTB scanpix