Kohl døde fredag morgen i sitt eget hjem i Ludwigshafen, skriver Bild.

Kohl ble feiret som hjernen bak gjenforeningen mellom Vest-Tyskland og Øst-Tyskland i 1990. Han var også sentral i utarbeidelsen av den europeiske fellesvalutaen euro.

De siste årene har Kohl hatt sviktende helse. I 2009 fikk han slag, og i 2012 fikk han hjertekirurgi. I mai 2015 gjennomgikk han hofteoperasjon, men det oppsto komplikasjoner som gjorde at han måtte tilbringe de neste fem månedene på sykehus.

Samlingskansleren

Helmut Kohl brant for et samlet Europa og fikk i løpet av sine 16 år som Tysklands statsminister oppleve både slutten på den kalde krigen og Berlinmurens fall.

Kristeligdemokraten Kohl går inn i historien som en av de store tyske regjeringssjefer. Det er ikke på grunn av lysende åndsevner eller en overlegen politisk begavelse, men fordi han viste besluttsomhet og handlekraft da han så at det åpnet seg muligheter til å samle de to tyske statene. Mer enn noen annen tysk politiker har han æren for at Vest-Tyskland og DDR ble forenet i oktober 1990.

Kohl vakte forbauselse både blant tyskerne og i utlandet da han så iherdig gikk inn for å løse alle problemer som sto i veien for tysk samling. Tidligere hadde han aldri vist noen påfallende besluttsomhet. Tvert imot var han kjent for å sitte problemene ut – vente med å handle til problemene løste seg selv.

Det var antakelig kjærligheten til fedrelandet som drev Kohl til å arbeide for gjenforeningen. Han hadde lettere for å ty til ord som fedreland og patriotisme enn de fleste andre, og han vakte ofte munterhet blant mer nøkterne kolleger og politiske rivaler når han appellerte til patriotiske følelser. Men for ham var det ikke tomme ord som bare ble brukt for å skaffe ham nye stemmer ved valgene.

Høydepunkt

Tysklands samling var høydepunktet i Kohls politiske karriere, som begynte da han ble medlem av delstatsforsamlingen i Rheinland-Pfalz i 1959, bare 29 år gammel. Et tiår senere ble han regjeringssjef i delstaten og fikk for alvor smaken på politisk makt.

Kohl ble avskrevet som politisk død flere ganger i årene som fulgte. Men i 1973 ble han leder for CDU, og ni år senere kunne han innta statsministerkontoret for første gang. Han skulle bli sittende som statsminister helt fram til 1998, da sosialdemokratene vant valget. Året etter ble han blandet inn i en økonomisk skandale som handlet om bestikkelser og rot i CDUs finanser, og i 2002 ga han seg som aktiv politiker.

Mentor for Merkel

Kohl var også mentor for Angela Merkel, som fikk sin første ministerpost i Kohls tredje regjering i 1991. Men i forbindelse med bestikkelsessaken i 1999, vendte Merkel ham ryggen. Saken anses å ha bidratt til at Merkel tok ledelsen i CDU i 2000 og ble statsminister fem år senere.

Selv om Kohl ofte opptrådte klosset, tilga velgerne ham den ene politiske tabben etter den andre. Men pressen glemte ikke tabbene. Den var mer nådeløs mot Kohl enn mot de fleste andre politikere. Avisene angrep ham voldsomt da han inviterte USAs daværende president Ronald Reagan til SS-kirkegården i Bitburg, og da han sammenlignet den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov med Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels.

I mange år var han en skyteskive for venstresiden, men angrepene avtok mot slutten av hans regjeringstid.

I rullestol

Kohl ble født i en katolsk familie 3. april 1930 i Ludwigshafen. Han fikk to sønner med sin kone Hannelore, som tok livet sitt i 2001. I 2008 giftet han seg med 35 år yngre Maike Richter.

De siste årene har Kohl hatt sviktende helse. I 2008 fikk han slag, og i 2012 fikk han hjertekirurgi. I mai 2015 gjennomgikk han hofteoperasjon, men det oppsto komplikasjoner som gjorde at han måtte tilbringe de neste fem månedene på sykehus.

Selv om han forlot den politiske scenen mistet han aldri sitt politiske engasjement, og han rettet flere ganger kritikk mot Merkel. I 2014 utga han boka «Aus Sorge um Europa», (Av bekymring for Europa), der han tar et kraftig oppgjør med hvordan hans etterfølgere har håndtert Russland og eurosamarbeidet.

Hylles

Sveriges tidligere statsminister og utenriksminister Carl Bildt omtaler Kohl som "en politisk gigant, en europeisk visjonær og en ekte statsmann".

– Han forente Tyskland og formet dagens EU, skriver Bildt på Twitter.

USAs tidligere president H.W. Bush kaller Kohl "en av de største lederne" etter andre verdenskrig.

NATOs generalsekretær og tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg omtaler Kohl som en sann europeer.

– Helmut Kohl var legemliggjøringen av et forent Tyskland i et forent Europa. Da Berlin-muren falt, var han situasjonen voksen. En ekte europeer, skriver Stoltenberg på Twitter.

Solberg sørger

Statsminister Erna Solberg (H) omtaler Tysklands tidligere statsminister Helmut Kohl som en kjempe i europeisk politikk. Kohl døde fredag, 87 er gammel.

– Mannen som gjenforente Tyskland er død. Han var en kjempe i europeisk politikk. Min medfølelse til Helmut Kohls familie, skriver Solberg på Twitter fredag.

I en twittermelding på engelsk omtaler Solberg Kohl som en stor europeer.