Våpenhvilen som ble avtalt av USAs president Donald Trump og hans russiske kollega Vladimir Putin i Hamburg denne uka, er det første forsøket fra USAs side på å samarbeide med Russland om Syria. Den trådte i kraft søndag klokka 12 lokal tid (klokka 11 norsk tid).

– Jeg ser dette som det første tegnet på at vi kan samarbeide i Syria, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson i Hamburg.

Våpenhvilen omfatter tre provinser i det sørvestlige Syria, og en observatør i området melder at våpnene har vært stille etter at den trådte i kraft.

Liten optimisme å spore

Men optimismen om den nye våpenhvilen er likevel ikke stor. En rekke våpenhviler er tidligere avtalt i den seks år lange krigen i Syria, men ingen av dem har vart lenge.

Amerikanskstøttede opprørere, syriske regjeringsstyrker og IS kjemper alle om kontrollen over de sørlige delene av Syria.

Våpenhvilen, som også Jordan har bidratt til, har blant annet som mål å skape ro langs Syrias grenser til Jordan og Israel. Den skal også åpne for humanitær bistand til området, og for at flyktninger i Jordan kan vende hjem.

Våpenhvilen omfatter ikke IS.

Uklarheter

Det er ikke klart hvordan det syriske regimet forholder seg til våpenhvilen, og det er heller ikke klart om den omfatter byen Daraa, der opprøret mot Bashar al-Assad startet for seks år siden.

Regimet innførte sin egen ensidige våpenhvile mandag, men kampene har likevel fortsatt i løpet av uka som gikk. Rett før våpenhvilen trådte i kraft, bombet regimets fly Daraa, mens helikoptre slapp tønnebomber i den samme byen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Regimet har ikke kommentert den nye våpenhvilen, og den ble ikke blitt nevnt i syrisk statlig TV søndag. Avisa Al-Watan skriver imidlertid at den syriske regjeringen er konsultert om våpenhvilen.

Israel støtter

Israel uttrykker støtte til våpenhvilen så lenge den ikke innebærer at iranske eller russiske styrker utplasseres langs Israels grense til Syria.

Israel har mange ganger insistert på at landet ikke vil akseptere en permanent iransk tilstedeværelse i Syria, og har flere ganger bombet våpenforsendelser på vei gjennom Syria fra Iran til Hizbollah i Libanon.

Den nyeste våpenhvilen innføres i kjølvannet av en avtale om sikre soner i Syria som Russland og Tyrkia ble enige om i forhandlinger i Kasakhstan. Partene forhandler ennå om detaljene, og avtalen er ikke iverksatt.

Skeptisk opposisjon

En delegasjon med opposisjonsgrupperinger uttrykte før avtalen om våpenhvilen i Sør-Syria ble kunngjort, sin skepsis til hemmelige forhandlinger de selv ikke er del i, og til separate sikre soner som de mener skaper splittelse i landet.

Den nye våpenhvilen trer i kraft dagen før en ny runde med FN-sponsede forhandlinger starter i Genève. Forventningene om resultater i Genève er ikke store, men en FN-tjenestemann sier at våpenhvilen kan skape et positivt momentum.