Dette innebærer at den nåværende strategien har kollapset. Republikanerne har ikke lenger flertall i Senatet for å gjennomføre den siste versjonen av det som med et slagord fra valgkampen kalles «slett og erstatt» – å trekke tilbake «Obamacare» og erstatte reformen med Trump-administrasjonens opplegg.

Trump legger skylda på Demokratene og de republikanske motstanderne for at han heller ikke nå greier å oppfylle valgløftet om å bli kvitt Obamacare, reformen som skulle sørge for at alle amerikanerne fikk en eller annen form for helseforsikring.

– Vi ble sviktet av alle demokratene og noen få republikanere. De fleste republikanerne var lojale, flotte og de jobbet virkelig hardt. Vi kommer tilbake, tvitret Trump tirsdag.

I en annen Twitter-melding antyder han at strategien nå er å vente. Håpet er at problemene knyttet til Obamacare gradvis vil vokse, og at Demokratene deretter skal godta å samarbeide om en ny helsereform.

– Som jeg alltid har sagt, la Obamacare gå dukken, og kom så sammen og lag en flott helevesensplan. Følg med, skriver han.

Dødsstøtet

Avstemningen om helsereformen i Senatet ble lørdag utsatt nok en gang, da ryktene svirret om at hele prosjektet sto i fare for å bli nedstemt. Natt til tirsdag norsk tid kom dødsstøtet. Ytterligere to republikanske senatorer varsler at de vil stemme nei, og dermed røk flertallet.

– Vi kan ikke gi vår tilslutning til en dårlig politikk, sa senator Jerry Moran.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, forsøkte seg så med enda en ny strategi: Å vedta opphevingen av Obamacare, uten å få på plass en alternativ reform i denne omgang.

Men også denne tilnærmingen møtte motstand i Republikanernes egne rekker, og det var ikke mulig å oppnå flertall.

– Jeg kom ikke til Washington for å skade folk, sa den republikanske senatoren Shelley Moore Capito fra West Wirginia, som nektet å stemme for McConnells siste forslag.

Flere nederlag

Trump gikk i valgkampen til frontalangrep mot Obamacare og forsikret at noe av det aller første han ville gjøre som president, var å nullstille helsebyggverket som Obama-regjeringen introduserte i 2010.

Isteden skulle republikanerne innføre en ny helsepolitikk, som både skulle kutte offentlige utgifter og ta vare på de dårligst stilte brukerne. Dette har vist seg ytterst vanskelig å få til, og et foreløpig punktum for den intense krigen som har rast siden Trumps innsettelse, synes nå å være satt.

Allerede i mars gikk Trump og Republikanerne på et stort nederlag i helsestriden, da partiledelsen ikke klarte å oppnå flertall for en alternativ reform i Representantenes hus.

Halvannen måned senere ble det likevel gjort et vedtak i Representantenes hus, men nå har altså prosjektet i stedet strandet i Senatet.

Saken har vært svært vanskelig selv om Republikanerne har flertall i begge kamrene i Kongressen. Årsaken er uenighet mellom republikanere som i den økonomiske politikken befinner seg lengst ute på høyrefløyen, og dem som regnes som mer moderate.

De mer moderate frykter velgernes dom hvis partiet fjerner en reform som har sørget for at mange flere amerikanere har fått helseforsikring.

.