- Målet er å skape frykt. I utgangspunktet kan man angripe når og hvor som helst, men det gir en ekstra effekt å angripe kjente steder, sier førsteamanuensis Jo Jakobsen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Torsdag ettermiddag bekreftet spansk politi at varebilen som kjørte inn i en folkemengde på hovedgata La Rambla i Barcelona, var et terrorangrep. Den ytterliggående islamistgruppen IS påtok seg skylden for angrepet via sitt nettsted Amaq, melder nyhetsbyrået Reuters.

Live: Terrorangrep i Barcelona

Flere terrorarrestasjoner de siste årene

Jakobsen mener det ikke er overraskende at Spania er et terrormål. Han påpeker at IS i stadig større grad har rettet seg mot Spania det siste året.

- Store mengder IS-propaganda har blitt oversatt til spansk og rettet mot Spania det siste året. Dette er spansk etterretning klar over, og det har også vært mange arrestasjoner i forbindelse med terrorplanlegging de siste par årene, sier han.

Ifølge Jakobsen er spansk politi og etterretning svært aktive i jakten på hjemlige terrorister. Han tror spansk politi er godt forberedt.

- De har mye erfaring med hjemlig terrorisme, fra baskiske separatistgrupper, så det er mye kompetanse og institusjoner på plass for å fange dette opp. Spanske myndigheter tar veldig mange terrorister i planleggingsfasen, men det er alltid noen ting man ikke plukker opp, sier Jakobsen.

Historisk grunn

Han forteller at IS-propagandaen som rettes mot Spania vektlegger Islam i spansk historie, og bruker det som et insentiv til angrep.

- Spania er en gammel del av et islamsk område, Al-Andalus, gjennom flere århundrer i middelaldersk tid. Dette brukes veldig aktivt i IS-propagandaen for å gi insentiver til terrorangrep, sier Jakobsen.

- IS er så og si bekjempet i kjerneområdet i Syria. For å fortsette å være relevant må de gjøre noe annet, og da er Spania et mål. Det er i Europa, og det gir en ekstra effekt å angripe de mest kjente stedene. Det skaper ekstra frykt og gir større oppmerksomhet, sier han.