Brende sier til NRK at han mener verdenssamfunnet må reagere sterkt på at Nord-Korea nå har testet en hydrogenbombe.

– Dette er totalt uakseptabelt og viser at situasjonen i Nord-Korea rundt utviklingen av atomvåpen er veldig bekymringsfull.

I en offisiell uttalelse søndag formiddag sier utenriksministeren at Norge «fordømmer på det sterkeste den kjernefysiske prøvesprengningen som ble gjennomført av Nord-Korea i dag».

Provokasjon

– Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon i en allerede svært spent og farlig situasjon på Korea-halvøya og i regionen. Nord-Koreas handling er helt uakseptabel og FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet må reagere sterkt og samlet.

– Samtidig må vi erkjenne at denne konflikten ikke har noen enkle militære løsninger, men må søkes løst politisk og diplomatisk, sier utenriksminister Brende, som mener FN sikkerhetstråd nå må innkalles til et hastemøte.

– Man må også legge en strategi for hvordan Kim Jong UN og Nord-Korea kan legge til side og avvikle dette atomprogrammet gjennom en politisk og diplomatisk prosess, sier utenriksminister Brende.

Hittil kraftigste

Bomben søndag er landets sjette atomprøvesprengning og den hittil kraftigste.

Ifølge det norske seismiske observatoriet NORSAR er det målt seismiske bevegelser i området der de tidligere atomsprengningene har funnet sted på en styrke på 5,8 på Richters skala.

Dette indikerer en sprengkraft på cirka 120 kilotonn TNT. Til sammenligning var den forrige prøvesprengningen i september 2016 på 20 kilotonn TNT, mens Hiroshima-bomben i 1945 var på 15 kilotonn.

Også Kina fordømmer prøvespregningen

Søndag fordømmer også Kina og Sør-Korea på det sterkeste at har Nord-Korea har ignorert det internasjonale samfunnet, og gjennomført en ny kjernefysisk prøvesprengning.

– Nord-Korea har ignorert den vidtrekkende motstanden i det internasjonale samfunnet og igjen gjennomført en kjernefysisk test. Kinas myndigheter uttrykker kraftig motstand og sterk fordømmelse av dette, heter det i en uttalelse fra kinesisk UD.

I Sør-Korea oppfordrer president Moon Jae-In til «strengest mulig straff» mot Nord-Korea, inkludert nye FN-sanksjoner.

Samtale med USAs sikkerhetsrådgiver

– Moon har bedt om alle mulige diplomatiske tiltak, inkludert sanksjonsresolusjoner i FNs sikkerhetsråd som fullstendig isolerer Nord-Korea, siterer sikkerhetsrådgiver Chung Eui-Yong ham på etter et møte i det sørkoreanske sikkerhetsrådet.

Videre siterer han presidenten på at Sør-Korea vil drøfte mulighetene for å utplassere «det kraftigste den amerikanske hæren har i sitt arsenal». Dette kan muligens referere til taktiske atomvåpen, som ble trukket tilbake av Washington i 1991.

Chung Eui-Yong hadde om lag en time etter den nordkoreanske prøvesprengningen en 20 minutter lang telefonsamtale med USAs sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Russland maner til ro

Også Russland fordømmer på det sterkeste den seneste utviklingen i Nord-Koreas kjernefysiske våpenprogram.

– Pyongyangs seneste demonstrative avfeiing av kravene i de relevante resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, og gjeldende normer og internasjonale lover, fortjener den kraftigste fordømmelse, heter det i en uttalelse fra russisk UD.

Videre sier de at det er viktig å beholde roen, og at det essensielt å unngå å eskalere spenningen på koreahalvøya ytterligere.

– Vi ber alle interesserte parter om å umiddelbart gjenopprette dialog og forhandlinger, som er den eneste mulige utveien for en løsning på problemene på koreahalvøya, heter det i uttalelsen.

Samtidig insisterer de på at Moskva fortsatt forplikter seg til et felles russisk-kinesisk forslag, som skal få Pyongyang til å slutte med våpentestene sine mot at USA suspenderer sine militærøvelser i regionen.

– Tester grenser

Frankrikes president Emmanuel Macron maner på sin side til «en veldig streng» respons mot Nord-Korea.

Sverige, et annet medlem av FNs sikkerhetsråd, fordømmer også Nord-Koreas test av det de hevder var en hydrogenbombe tidlig søndag morgen.

– Meldingene om en ny kjernefysisk test fra Nord-Korea forverrer situasjonen ytterligere. Det er en trussel mot internasjonal fred og stabilitet, sier utenriksminister Margot Wallström.

Carl Bildt, tidligere svensk utenriksminister i den borgerlige regjeringen, skriver på sin blogg at han mener Nord-Korea åpenbart provoserer «for å hele tiden teste grenser».

– Ekstremt uheldig

FNs atomvaktbikkje, Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), betegner Nord-Koreas handlinger søndag som «ekstremt uheldige».

– Dagens kjernefysiske test fra Den demokratiske folkerepublikken Korea er en ekstremt uheldig handling, sier IAEA-sjef Yukiya Amano i en uttalelse.

Resolusjoner i FNs sikkerhetsråd krever at Pyongyang ikke skal gjennomføre flere kjernefysiske tester, og avvikle sitt atomvåpenprogram.

IAEAs inspektører ble kastet ut av Nord-Korea i 2009, men står klare for å bistå for en fredelig løsning på situasjonen, sier Amano.