– Responsen vil bli «både effektiv og overveldende», sa Mattis til pressefolk utenfor Det hvite hus søndag.

Han sa at USA ikke har til hensikt å utslette Nord-Korea fullstendig, men la til at «vi har mange muligheter til å gjøre det».

Ifølge nyhetsbyrået AP er advarselen om «massiv militær respons» i tråd med tidligere amerikanske uttalelser om Nord-Korea. Men antydningen om «total utslettelse» innebærer trolig en opptrapping av retorikken.

Kraftige reaksjoner

Tidligere søndag gjennomførte Nord-Korea sin kraftigste kjernefysiske prøvesprengning så langt. Bombetesten har utløst kraftige reaksjoner både fra USA og mange andre land.

USAs president Donald Trump har truet med nye sanksjoner, både mot Nord-Korea og landets handelspartnere. På spørsmål fra en journalist om han planlegger å angripe Nord-Korea, svarte han slik:

– Vi får se.

Liten risiko for krig

Mattis og Trump diskuterte prøvesprengingen i et møte hvor også flere andre av presidentens nære medarbeidere deltok. Flere militære alternativer ble drøftet, ifølge forsvarsministeren.

Nord-Korea har mange ganger brukt svært truende retorikk både mot USA og Sør-Korea. Landets ledere mener de trenger atomvåpen og raketter for å skremme USA fra å angripe dem.

Tross den spente situasjonen mener mange analytikere at det er liten risiko for krig, siden alle involverte parter vil ha svært mye å tape på det.