Orkanen er nå nedgradert til en kategori tre-orkan av meteorologene, men det nasjonale amerikanske orkansenteret i Miami advarer likevel om at den vil ramme Floridas vestkyst med voldsom kraft.

Mer enn 2,1 millioner abonnenter i delstaten har mistet strømmen, og det kan gå mange dager før de får den tilbake.

I løpet av natt til mandag, lokal tid, vil orkanen slå inn over Tampa og St. Petersburg. Borgermesteren i Tampa har erklært portforbud på ubestemt tid i påvente av orkanen, melder Reuters søndag.

Uværet suger til seg store mengder vann, og det er varslet at stormfloa kan bli katastrofal. Det er ventet at vannstanden kan stige så mye som 4–5 meter i de hardest rammede områdene.

Tak løsnet

Bilder fra Tampa Bay tatt før orkanen rammer, viser at vannet langs strendene har trukket seg langt tilbake, en bieffekt av at det er stormflo der Irma passerer.

Deler av Miami står under vann etter at Irma rammet. Det meldes at to store kraner har kollapset i byen som følge av den kraftige orkanvinden. Det har vært knyttet stor bekymring til kraner som man ikke har hatt tid til å flytte. Hvilke skader kranene har gjort er så langt ikke kjent.

Så langt er det meldt om tre dødsfall. Blant de døde er Julie Bridges (42) ved sheriffkontoret i Hardee fylke. Hun hadde arbeidet ved et senter for evakuerte og omkom i en bilulykke da hun skulle hjem i de svært vanskelige værforholdene.

Norske Silje Langhelle er i Miami og ble vitne til orkanens ødeleggelser, skriver Aftenposten. Hun bor på et hotell like ved flyplassen i storbyen.

– Nå har taket over svømmebassenget løsnet og flyr omkring, sier hun til avisen.

Uvanlig varmt havvann

Orkanen rammet tidligere søndag øygruppen Florida Keys, før den gjorde en runde ut over havet igjen. Den var da regnet som en kategori fire-orkan.

Ifølge orkansenteret i Miami har orkanen vokst i styrke på grunn av det uvanlig varme vannet i havområdet mellom Cuba og Florida. Vannet holder en temperatur på hele 32 grader.

Selv om vestkysten vil bli hardest rammet i timene som kommer, er Irma så enorm – 600 kilometer i diameter – at begge kyster blir berørt, med kraftig vind, massivt regn og høy stormflo.

Til sammen er rundt 7 millioner mennesker blitt bedt om å evakuere i Florida og Georgia.

Stengt ned

I påvente av orkanen har USAs forsvar evakuert Sentralkommandoen som holder til i Tampa. Også Kennedy Space Center er stengt, i likhet med alle fornøyelsesparkene i Orlando, som Walt Disney World og Sea World. Til sammen 29 sykehus og 300 sykehjem er også evakuert.

Likevel har noen trosset myndighetenes advarsler og valgt å bli igjen, selv i de mest utsatte områdene som Florida Keys, enten for å passe på husene sine eller båtene sine.

25 omkomne

Over 25 mennesker har mistet livet på flere karibiske øyer siden Irma først traff Barbuda onsdag og siden passerte over Saint Martin, St. Barts, Jomfruøyene og Turks og Caicosøyene.

Det siste landet som fikk kjenne orkanens vrede, var Cuba, der 1,5 millioner mennesker ble evakuert fra nordkysten. Myndighetene sier det er store skader på øyene og småbyene i området.

Havanna slapp unna det verste, men enorme bølger og stormflo har ført til at havvann har oversvømmet lavtliggende deler av byen. 4.000 mennesker er evakuert fra områdene langs den berømte strandpromenaden Malecón.

Store deler av Floridas befolkning var lørdag på flukt fra orkanen Irma langs delstatens hovedveier. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB scanpix