Klokka 16.38 fredag ettermiddag, lokal tid, fikk London-politiet et stort antall telefoner fra folk som rapporterte om avfyrte skudd flere steder på Oxford Street og ved T-banestasjonen Oxford Circus. De to stasjonene ble evakuert og stengt.

– Med tanke på innholdet i den informasjonen vi fikk, håndterte vi situasjonen som om det var terror, noe som også innebar utplassering av væpnet politi, skriver Metropolitan Police i London på Twitter.

Stor handledag

Da meldingene kom, var gatene fulle av folk i forbindelse med Black Friday-shoppingen, og flere steder løp folk i panikk for å komme seg bort fra området. Bevæpnet politi gjennomsøkte området og var blant annet inne i det store varehuset Selfridges i Oxford Street. TV-bilder viste at folk løp bort fra stedet.

Skadd under panikken

Londons ambulansetjeneste opplyste fredag kveld at de hadde behandlet flere personer som ble skadd under panikken som oppsto da folk forsøkte å forlate området.

Politiet var synlig i gatene etter at Oxford Circus T-banestasjon ble gjenåpnet i London sentrum fredag. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix

– Vi undersøkte og behandlet flere pasienter som fikk skader mens de forlot området ved Oxford Circus. Vi behandlet sju pasienter på stedet og fraktet åtte til to sykehus i London for lettere skader. Vi har også fraktet en pasient til legevakt for skader i beinet, skriver ambulansetjenesten i en pressemelding.

Stasjonene Oxford Circus og Bond Street like ble fredag evakuert og stengt. Foto: Yui Mok/PA via AP

Etter om lag en time kunne politiet imidlertid komme med beroligende nyheter:

– Det er foreløpig ingen bevis for avfyrte skudd eller sårede, og ingen spor etter mistenkte i Oxford Street, opplyste trafikkpolitiet i London klokka 17.39 lokal tid og åpnet kort tid etter de avstengte T-banestasjonene igjen.

Takker publikum

En halvtime senere opplyste politiet at aksjonen var avblåst, og folk som søkte tilflukt i bygninger i området, ble oppfordret til å dra. En kvinne skal ha blitt lettere skadd da hun forlot Oxford Circus Station under evakueringen, men utover dette er det ikke meldt om skader.

– Vi forstår at hendelser som dette skaper panikk og bekymring. Derfor vil vi gjerne takke alle London-innbyggere for deres tålmodighet under denne hendelsen. Våre folk vil fortsatt være svært synlige i kveld for å berolige folk.