Katastrofemyndighetene hevet farenivået mandag morgen lokal tid på ferieøya.

Den internasjonale flyplassen, mest kjent som Denpasar, er stengt til tirsdag morgen. Hver sjette time vil det bli gjort en vurdering på om flyplassen skal åpnes igjen. Hundrevis av flyreiser er kansellert og titusener av reisende er rammet.

Myndighetene advarte i helgen alle innenfor en distanse på 7,5 kilometer fra vulkanen om å evakuere. Nå er radiusen utvidet til 10 kilometer.

– 40.000 evakuert

– Utvidelsen av faresonen omfatter 22 landsbyer og til sammen mellom 90.000 og 100.000 mennesker, sa talsperson for myndighetene Sutopo Purwo Nugroho på en pressekonferanse i Jakarta.

Omkring 40.000 mennesker skal ha evakuert allerede.

– Myndighetene vil finkjemme området for å overtale alle til å dra. Om det trengs, vil vi tvinge dem til å evakuere, sa Nugroho.

Vulkanen Agung på Bali spydde søndag morgen aske 4.000 meter opp i været, og tykke, grå røykskyer la seg over området. Vulkanutbruddet er det andre fra Agung på en uke.

Føre var

– Vi venter ikke et stort utbrudd, men vi må være på vakt og føre var, heter det i en uttalelse fra det nasjonale geologiske senteret i landet.

– Flammene er synlige om natten, som indikerer at et mulig utbrudd kan skje når som helst, opplyser myndighetene.

Flyplassen på naboøya Lombok var stengt søndag, men har åpnet igjen.

Sist det var utbrudd fra den 3.031 meter høye Agung-vulkanen, var i 1963 over en periode på nesten et år. Rundt 1.200 mennesker mistet livet i dette utbruddet.