Kunngjøringen førte til en proteststorm både blant politikere og diplomater verden over og på bakken i Midtøsten. Torsdag markerte Trump den jødiske høytiden hanukka i Det hvite hus.

– Akkurat nå tenker jeg på det som skjer og på all kjærligheten som finnes over hele Israel og i hele Jerusalem, sa Trump torsdag.

Ved siden ham sto datteren Ivanka, som konverterte til jødedommen da hun giftet seg med Jared Kushner.

Trump brøt med flere tiårs etablert praksis og gikk imot sine allierte både i Midtøsten og i vesten da han erklærte at USA nå anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. EU, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Paven og flere arabiske stater har reagert kraftig på den politiske helomvendingen.

Hjemme i Det hvite hus torsdag var det derimot jubel og appluas, og Trump ble takket av dem som var til stede, inkludert visepresident Mike Pence, finansminister Steven Mnuchin, holocaust-overleveren Louise Lawrence-Israels og den ortodokse rabbineren Meir Soloveichik.

– For første gang siden staten Israel ble grunnlagt, har en amerikansk president hatt mot til å erklære det vi hele tiden har sagt, at Jerusalem er Israels hovedstad, sa Soloveichik, som fremsa en tradisjonell bønn før høytiden som markerer gjeninnvielsen av tempelet i Jerusalem i år 164 før vår tidsregning.

– Jeg tror årets feiring blir spesielt spesiell, sa Trump, som slet med å uttale rabbinerens navn.

– Han er så fornøyd med gårsdagen at han ikke bryr seg om jeg ikke får det til helt.