Islandske myndigheter har begynt å evakuere folk fra området ved landets største vulkan der det advares mot utbrudd.

Politiet kunngjorde tirsdag at de har besluttet å stenge og evakuere området nord for Vatnajökull i den sørlige delen av landet på grunn av seismisk aktivitet i Bardarbunga-vulkanen.

- Det er stor aktivitet og jordskjelv nesten hvert minutt, sier Sigþrúður Ármannsdóttir ved det meteorologiske institutet på Island, ifølge db.no.

- Hadde utbrudd i 1996

Pressekontakt Urdur Gunnarsdottir ved Almannavarnir sier til adressa.no at situasjonen er den samme.

- Det er den samme seismiske aktiviteten som har vært siden lørdag. Det er mange små jordskjelv, men ingen nye tegn på et eventuelt utbrudd, sier hun.

Sjansen for et utbrudd er verken større eller mindre siden jordskjelvene startet. Vulkanen hadde et utbrudd i 1996, som førte til flom på sørsiden av vulkanen. Dersom det blir et utbrudd nå, vil flommen trolig havne på nordsiden.

- Vi følger med situasjonen nøye, og vi er forberedt på det verste, sier hun til adressa.no.

Konsekvensene av et eventuelt utbrudd er vanskelig å si, så lenge man ikke vet hvor utbruddet kommer i vulkanen og størrelsen på det.

- Politiet har bestemt at vi skal stenge området nord for breen fordi dette er ubebodd område med vanskelig terreng. Det vil være vanskelig å evakuere dersom noe skulle skje, forklarer Gunnarsdottir.

Turgåere og turister har derfor fått beskjed om å forlate stedet.

Vil stanse flytrafikken

Forskerne mener at asken fra et utbrudd i den enorme vulkanen under Islands største isbre ville stanse all flytrafikk i Nord-Europa og Nord-Atlanteren, på samme måte som for fire år siden da vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull hadde utbrudd.

De frykter også at flommen fra smeltende is fra isbreen kunne gjøre stor skade på infrastrukturen i landet.

Islandske meteorologer hevet mandag farenivået for utbrudd ved Bardarbunga til nest høyeste nivå.

Det har vært intens jordskjelvaktivitet under vulkanen siden lørdag, men foreløpig er det ingenting som tyder på at et utbrudd er i gang.

Kan bli flom

Bardarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørvest på Island. Landets meteorologiske institutt målte mandag det kraftigste jordskjelvet i regionen siden 1996, og det er sterke tegn på at magma er i ferd med å røre på seg.

– Ettersom magmabevegelse grunnere enn 10 kilometer tyder på økt fare for vulkanutbrudd, har fargekoden for Bardarbunga blitt endret til oransje, heter det i uttalelsen fra det meteorologiske instituttet.

– Det er ingen tegn til utbrudd nå, men vi kan ikke utelukke at den pågående aktiviteten vil føre til et eksplosivt utbrudd under isbreens overflate, hvilket kan lede til askeutslipp og jøkulhlaup.

Jøkulhlaup betegner flom og oversvømmelse forårsaket av smeltende ismasser ved vulkanutbrudd under isbreer.

Dyrt utbrudd

I 2010 hadde den sjette største isbreen på Island, Eyjafjallajökull, et utbrudd og en voldsom sky av vulkansk aske og røyk steg flere kilometer til værs. Det lammet store deler av flytrafikken i Nord-Europa. Hele luftrommet over Norge ble stengt, og tusenvis av flyavganger ble kansellert.

Askeproblemene kostet flyselskapet SAS omtrent 700 millioner kroner, mens for Norwegians del kostet det 170 millioner kroner.

Dette webkameraet sender bilder fra vulkanen. Foto: http://vedur2.mogt.is/grimsfjall/webcam/