Hele den russiske lastebilkolonnen som fredag kjørte inn på ukrainsk territorium, har krysset grensen tilbake til Russland, bekrefter OSSE.

De første meldingene om at lastebilene alt var på vei ut av Ukraina, kom lørdag morgen. Tidlig lørdag ettermiddag bekrefter Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at samtlige biler nå er tilbake på russisk jord.

Ukraina, EU og USA reagerte kraftig da kolonnen med rundt 200 hvitmalte lastebiler, ifølge Russland lastet med hermetikk og flaskevann, fredag kjørte inn i Ukraina uten myndighetenes tillatelse.

– Tok produksjonsutstyr

En ukrainsk militærtalsmann hevder lørdag at biler fra nødhjelpskolonnen har tatt med seg produksjonsutstyr fra to fabrikker som lager militært utstyr i Koltsjuga og Luhansk. Talsmann Andrij Lysenko bekreftet samtidig at totalt 184 russiske lastebiler har vendt tilbake til Russland.

Anslagene over hvor mange lastebiler som fredag kjørte inn i Ukraina uten tillatelse, har variert kraftig. Fungerende sjef for OSSE-delegasjonen ved den russiske grenseovergangen Donetsk, Paul Picard, bekrefter imidlertid at hele kolonnen har vendt tilbake.

Nødhjelp?

Ifølge Russland frakter bilene sårt tiltrengt nødhjelp til befolkningen i det krigsrammede Øst-Ukraina, men NATO har stilt spørsmål ved om den virkelige hensikten med kolonnen heller var å forsyne separatister med våpen.

Regjeringen i Kiev reagerte kraftig på at lastebilene tok seg inn i landet uten klarsignal etter å ha ventet én uke ved grensen. Verken USA eller EU nølte med å kreve at Russland trekker lastebilkolonnen ut av nabolandet.

– Russland må fjerne sine kjøretøy og sitt personale fra ukrainsk territorium øyeblikkelig. Skjer ikke det står Russland overfor ytterligere kostnader og isolasjon, sa Pentagon-talsmann John Kirby fredag kveld.

Frykt for humanitær krise

Utenriksdepartementet i Moskva kunngjorde lørdag at humanitærhjelp er blitt overlevert ved den planlagte destinasjonen i Luhansk i Øst-Ukraina.

– Vi bekrefter vår intensjon om å fortsette samarbeidet med Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC i forsøket på å levere humanitærhjelp til befolkningen i Sørøst-Ukraina, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet lørdag formiddag.

Ukraina har krevd at ICRC eskorterer kolonnen, men organisasjonen bekreftet fredag selv at ingen Røde Kors-representanter var med på reisen. Årsaken er at situasjonen i krigsområdene anses å være for farlig.

Opprørskontrollerte Luhansk er beleiret av ukrainske regjeringsstyrker, og befolkningen har i flere uker vært uten strøm og vann. Internasjonale hjelpeorganisasjoner har advart om en humanitær krise i byen.