- Et lite vulkanutbrudd har startet under isbreen Dyngjujökull, skriver det islandske meteorologiske instituttet på sin hjemmeside.

Koden for flytrafikk over vulkanen er endret fra oransje til rød.

Meteorologisk institutt i Bergen er også varslet om utbruddet.

- Det er ikke noen askesky foreløpig siden det er et lite utbrudd under overflaten. Vi kommer til å få fortløpende oppdateringer på situasjonen, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal.

Frykter askemareritt

Det har vært flere jordskjelv i området den siste tiden og man frykter at et utbrudd kan føre til et nytt askemareritt. I 2010 hadde den sjette største isbreen på Island, Eyjafjallajökull, et utbrudd og en voldsom sky av vulkansk aske og røyk steg flere kilometer til værs. Det lammet store deler av flytrafikken i Nord-Europa.

Konsekvensene kan bli store

Avinor skriver i en pressemelding at konsekvensene for europeisk luftfart vil bli store hvis det blir et stort utbrudd. Bransjen og myndighetene har lært mye og er bedre forberedt enn ved tilsvarende situasjoner tidligere år.

- Det har blitt gjort en stor jobb for å få til en mer helhetlig håndtering av en slik situasjon i Europa. Nå vil det normalt ikke legges opp til at man stenger luftrom med aske. I stedet vil Avinor og andre flysikringsaktører holder flyselskapene orientert om hvilke områder det er aske i, og hvor høy konsentrasjonen er i de ulike områdene, sier leder for underveistjenesten, Jan Gunnar Pedersen, i Avinor Flysikring i pressemeldingen.