Stockholm: Stefan Löfven erklærte ved midnatt valgseier i Sverige og sier han er klar til å starte sonderingene om en ny rødgrønn regjering.

Reinfeldt går av

Statsminister Fredrik Reinfeldt innrømmer valgnederlaget, og vil levere regjeringens avskjedssøknad mandag.

– Det svenske folket har gjort sitt valg. De rødgrønne har flere mandater enn Alliansen, og vi kommer til å holde vårt løfte. Jeg kommer derfor til å levere inn min og regjeringens avskjedssøknad mandag, sa Reinfeldt til Moderaternas valgvake etter at nederlaget var et faktum for koalisjonen som har styrt Sverige de siste åtte årene.

Fredrik Reinfeldt varsler også at han går av som Moderaternas partileder til våren.

- Fantastisk valgkamp

– Det har vært en fantastisk valgkamp, og alle som er her, alle som har bidratt, 13.000 partimedlemmer og hundretusener av velgere, fortjener en stor, stor takk, sa Jimmie Åkesson da han talte til Sverigedemokraternas valgvake.

Opptellingen viser at Sverigedemokraterna ser ut til å oppnå bortimot 13 prosent oppslutning og bli det soleklart tredje største partiet.

Stemningen endret seg

Det etablerte Sverige, som tidligere på kvelden hadde trukket et lettelsens sukk, gikk inn i natten lettere lamslått over Sverigedemokraternas framgang.

Stemningen var litt annerledes rett etter at valglokalene stengte. Valgdagsmålingen viste at Sverigedemokraterna ville gå inn i en ny riksdagsperiode med 10,5 prosent  oppslutning, en fremgang på 4,8 prosentpoeng fra 2010. Selv om Åkesson allerede da ble kåret til valgets store vinner, gledet både venstre-  og høyresiden seg i de tidligste kveldstimene over at så mange svensker tilsynelatende tok til fornuft i siste øyeblikk.

Senest for to uker siden lå Sverigedemokraterna på flere målinger an til å doble oppslutningen, men det var før avisen Expressen daglig begynte å eksponere den ene rasisten etter den andre i et parti som ifølge Jimmie Åkesson skal ha innført «nulltoleranse» mot slike holdninger.

- Mange stemmer nok på Sverigedemokraterna mer i en slags protest enn fordi de deler den nesten fascistiske idéarven som ligger i bunn, sa en belærende og forståelsesfull utenriksminister Carl Bildt i helga, før han klemte til så det likevel ikke skulle være mulig å misforstå:

- Anstendige mennesker stemmer ganske enkelt ikke på en slik bevegelse. Aldri.

Sliten innspurt

Selv om mange tviler på hvilken gjennomslagskraft den adelige og ikke alltid like folkelige Carl Bildt  har hatt i de miljøene han forsøkte å henvende seg til, kan det ha hjulpet, trodde svenske valgforskere tidlig på kvelen. Den lett eksentriske, men prisbelønte forfatteren Björn Ranelid hadde muligens enda mindre sjanser til å nå frem til kjernegruppen med sitt åpne brev til Jimmie Åkesson på kultursidene i Dagens Nyheter: "Ditt hår er svartere enn natten og du kunne ha vært tyrker, kurder eller rom. En liten gutt står på tå i din kropp, og sammen ser dere med redsel og uro på verden", skrev Ranelid.

Jimmie Åkesson, på sin side, fremsto både sliten og gretten på oppløpssiden i valgkampen, både i partilederdebatten fredag kveld og på sin siste offentlige opptreden i Stockholm lørdag ettermiddag. På Söder - i forrige uke  kåret til verdens tredje kuleste bydel (!) av magasinet Vogue -  kom han knapt til orde blant de mange hundre motdemonstrantene. Folk i denne delen av Stockholm var blitt advart mot at alle hipsterne på Söder ville sprekke av stolthet på grunn av Vogue-kåringen og forårsake et smell som ville ryste store deler av hovedatden. De nøyde seg med å danse, synge og bue mot Sverigedemokraternas leder, som heller ikke hadde dratt til Nytorget, midt i det virkelige fiendeland for å vinne stemmer.

- Nei, dette var et vel gjennomtenkt valgstunt for å vinne de siste mulige sympatistemmene; "se hvordan vi blir behandlet av de forferdelige ungdommene og samfunnssnylterne", sier forfatter David Baas. Han har skrevet boken  "Bevara Sverige svenskt", om hvordan partiet har utviklet seg frem til i dag, og skulle i  kveld dekke Sverigedemokraternas valgvake for avisen Expressen. Der slapp han aldri inn.

Nektet adgang

Både Baas og resten av Expressen medarbeidere ble nemlig fratatt akkrediteringene da Sverigedemokraterna åpnet dørene for sitt arrangement. Oppslaget i søndagens papirutgave av Expressen, som opp gjennom årene ikke har fremstått som et utpreget organ for svensk venstreside, kan ha vært dråpen som fikk det til å renne over for partiets presseansvarlige: "Gør som oss - säg nei til rasism", var oppfodringen til leserne.

- Nå gjør ikke partiet lenger bare forskjell på befolkningsgrupper, men stenger også dørene for de mediene de misliker. Det er beklagelig, sa sjefedaktør Thomas Mattson i kveld.

Takket være en solidarisk holdning fra konkurrentene i Aftonbladet, samt Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet, kunne Expressen koble seg opp på deres live-dekning i går kveld og likevel sende fra Sverigedemokraternas valgvake.

Alliansens kamp

Trass i at Sverigedemokraterna er blitt møtt med tungt skyts i valgkampinnspurten, blir partiet likefullt landets tredje største.

- Vi kan gjerne fryde oss over at partiet ikke ble enda større, men når så mange som pluss-minus ti prosent mener at Sverigedemokraterna er løsningen på våre problemer, da har vi en institusjonell utfordring, sa Carl Bildt i går kveld.

Sverigedemokraterna vil knapt få noen direkte innflytele på utøvelsen av svensk politikk i neste fireårsperiode, selv om de kan komme i en slags vippeposisjon. Ingen vil røre ved Jimmie Åkesson om de så  blir utstyrt med ildtang i Riksdagen. Mange mener likevel at partiet har fått vokse alt for motstandsløst de siste årene.

- Jeg skulle ønske at vi som parti hadde slåss mer energisk mot SD på riksplan og ikke vært så redd for å jage egen velgere i feil retning, sa en av sossarnas lokale valgkampledere, Dundar Gungör, da vi møtte ham i bydelen Rosengård i Malmø for tre uker siden.

Også i sluttspurten var det først og fremst Alliansens frontfigurer som hamret løs på Jimmie Åkessons fremmedfiendtlige politikk. Stefan Löfven, som høyst sannsynlig blir Sveriges neste statsminister etter nattens stemmeopptelling, nevnte ikke partiet med ett ord da han rundet av valgkampen i arbeiderbydelen i Farsta i går ettermiddag. Heller ikke dagen før, i de tungt belastede bydelene Fittja, Hallunda og Masmo, ble Åkessons politikk utfodret av sosialdemokratenes folk.  15-16 stopp lenger nord på "den røda linje", på Norrmalmstorg, ikke langt fra eksklusive Stureplan, hamret den borgerlige Alliansen løs på det ekstreme høyre.

-  Slik har det vært hele veien. Vi har vært konsekvente og tydelige i vårt antirasistiske budskap, sa Anna Lööf, Centerpartiets leder.