Norges bidrag kan komme til å dreie seg om såkalt militær kapasitetsbygging for å bekjempe ekstremistgruppen, skriver VG.

– Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får, sier Brende til avisen.

Han legger til at Norges deltakelse vil drøftes i Stortinget.

– Først og fremst har vi varslet en ytterligere satsing på det humanitære området. Men vi har også en løpende vurdering av om vi skal, utover den humanitære innsatsen, også bidra med militær kapasitetsbygging, sier Brende til avisen.

Han deltar på konferansen i Paris sammen med representanter fra i alt 24 vestlige og arabiske land.

Humanitær

At Brende nå snakker om en løpende vurdering av «militær kapasitetsbygging» står i kontrast til uttalelsene i forrige uke, da han la vekt på Norges humanitære innsats:

– Humanitært har Norge bidratt med 175 millioner i humanitær bistand til Irak i løpet av 2014. I Syria har vi så langt i år bidratt med 750 millioner kroner i humanitær og annen bistand. Et norsk militært transportfly er stilt til disposisjon for den humanitære operasjonen. Norge vil i fortsettelsen vurdere nye humanitære bidrag sammen med det internasjonale samfunn, sa han i en epost til NTB etter talen som USAs president Barack Obama sist uke holdt om strategien for å nedkjempe IS.

USA samler støtte

Obamas strategi inkluderer luftangrep i Syria og utvidede operasjoner i Irak, der amerikanske fly har gjennomført mer enn 160 luftangrep siden tidlig i august.

USAs utenriksminister John Kerry har i forkant av konferansen Paris vært i Midtøsten for å forsøke å samle støtte til den USA-ledede koalisjonen mot opprørerne. Til nyhetskanalen CBS sa Kerry søndag at det er allierte land som er villige til å delta sammen med USA i luftangrepene.

Iraks president Fuad Masum, som også deltar i samtalene i Paris, oppfordret før konferansen til snarlige luftangrep mot ekstremistgruppen, melder nyhetsbyrået AFP.

– De må handle raskt, for om det blir en forsinkelse, hvis denne kampanjen og støtten til Irak blir forsinket, vil Daesh kanskje okkupere andre territorier, og trusselen de utgjør vil bli enda større, sa Masum, som brukte et alternativt navn på IS.

Global trussel

Frankrikes president François Hollande, som er vert for samtalene, sa under åpningen av konferansen at det ikke er noen tid å miste i kampen mot opprørerne, som har tatt kontroll over deler av Nord-Irak og områder i Syria.

IS utgjør en «global trussel som trenger en global respons», sa presidenten ifølge AFP.

Konferansen avholdes to dager etter at IS la ut en video som viser drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor.

Haines var det tredje vestlige offeret på mindre enn en måned som er blitt filmet idet han blir drept av de militante islamistene. De to andre var de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff.

Det anslås at flere tusen europeiske borgere kjemper til støtte for IS i Irak og Syria, og det er frykt for at disse skal utføre angrep når de kommer hjem igjen.