– Vi må bygge et dike for å beskytte befolkningen, men vi har ikke ressurser til det. Det internasjonale samfunnet har et moralsk ansvar, og de som kan, må hjelpe, sier Tong til NTB.

Tong skal, sammen med storparten av verdens politiske toppledere, diskutere kampen mot klimaendringene under klimatoppmøtet i New York neste uke. Men i hans land, med rundt 100.000 innbyggere, skjer det allerede dramatiske ting.

– De fleste politikere snakker om klimaendringene som om det er noe som vil skje i framtiden. Men for oss har det allerede skjedd. Det poenget vil vi få fram og forsøke å få det internasjonale samfunnet til å hjelpe oss, sier Tong.

Stadig flere beboere har måttet flytte fordi vannet har ødelagt hjemmene deres. Stadig flere ber myndighetene om hjelp.

Kan flytte til Fiji

Denne uken har Tong vært med Greenpeace til Svalbard for å se hvordan klimaendringene bidrar til issmeltingen i Arktis.

– Når isen smelter, går den også i vår retning. Vannet skyller over vår kyst, våre hjem, inn i livene våre og inn i vår eksistens. Klimaendringene er en global prosess, sier Tong.

Kiribati har allerede kjøpt nesten 25.000 mål på naboøya Fiji for å beskytte matsikkerheten fordi havet, som strømmer inn på land, ødelegger den dyrkbare marken. I framtiden vil landet om mulig også evakuere innbyggerne dit.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kommer alle beboerne på Kiribati, sammen med andre lavtliggende øyer som Maldivene og Tuvalu, til å bli tvunget til å flykte som følge av klimaendringene.

Kiribatiske klimaflyktninger

I fjor forsøkte en familie fra den lille øystaten å få status som verdens første klimaflyktninger. Men mottakerlandet, New Zealand, var ikke overbevist, og familien ble sendt tilbake til Kiribati.

– Personlig støtter jeg ikke dette konseptet. Når vi en dag mister hjemmet vårt, skal vi ikke i tillegg miste verdigheten vår. Vi vil ikke være flyktninger, sier han.

– Hvis og når det blir nødvendig for oss å flytte, vil vi dra som mennesker med kompetanse. Folket skal være jobbsøkere og konkurrere om jobber på lik linje med alle andre. Vi skal ikke trygle om hjelp, sier Tong.

President Anote Tong ber verdenssamfunnet om hjelp. Her under et besøk på Svalbard. Foto: NTB SCANPIX