– Vi har etablert en arbeidsgruppe for å ha en plan som kan aktiveres umiddelbart hvis det skjer noe på flyreiser med SAS. Vi anser det som svært alvorlig, fordi vi ønsker å sikre at våre passasjerer skal ha en trygg opplevelse når de reiser med oss, sier pressesjef Trine Kromann-Mikkelsen i danske SAS til bransjenettstedet check-in.dk.

Løpende kontakt

En arbeidsgruppe er allerede i gang med å utarbeide prosedyrer som skal brukes hvis en person om bord i et av flyene har ebolasymptomer.

Gruppen skal blant annet gi råd til ansatte om hva de skal gjøre i flyet og på flyplassen. Den har kontakt med myndighetene og har løpende kontakt med sine partnere i Star Alliance, skriver den danske avisa Politiken.

– Vi har også rutiner for dette. Vi har sendt ut et varsel til alle kabinansatte om hvordan de skal forholde seg og hva de skal være oppmerksomme på. Det er viktig for oss at passasjerene våre vet at Norwegian har klare rutiner for hvordan besetningen skal håndtere mistanke om ebolasmitte om bord, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

I forkant

Informasjonssjef Tormod Sandstø i SAS Norge sier til NTB at flyselskapet sendte ut en kunnskapspakke om ebola til de ansatte for flere uker siden.

– Etter det har vi opprettet denne gruppen som kun er dedikert ebola. Det er en beredskapsgruppe som gjør at vi vil være i forkant om det skulle bli behov for den. Vi er opptatt av at våre ansatte skal ha den nødvendige opplæring og kunnskap om dette, sier Sandstø.

SAS har ingen ruter til afrikanske land, men har flyforbindelser til flyplasser som har afrikanske reisende, inkludert Charles de Gaulle like utenfor Paris.

Norwegian har heller ingen direkteruter til Afrika, men benytter Orly lufthavn sør for Paris som lik Charles de Gaulle har ruter til afrikanske byer.

Frankrike besluttet onsdag å innføre ebolakontroller på flyplasser i landet.