Hjelpen kommer fra kurdiske myndigheter i Irak, opplyser den amerikanske sentralkommandoen i Tampa, som har ansvaret for USAs militæroperasjoner i Midtøsten.

De kurdiske styrkene i Ayn al-Arab, som heter Kobani på kurdisk og ligger rett ved grensen til Tyrkia, har de siste dagene drevet tilbake flere angrep fra IS-opprørerne som forsøker å kutte forbindelsen til den tyrkiske grensen.

USA har hittil bombet opprørerne ved Ayn al-Arab hele 135 ganger. Elleve av angrepene ble gjennomført i helgen. Det at USA nå ved hjelp av et militært transportfly har gjennomført flere slipp av våpen og ammunisjon til de kurdiske opprørerne, kommer trolig til å skape reaksjoner fra NATO-medlem Tyrkia.

135 bombeangrep

Det syriske partiet PYDs væpnede gren YPG, som leder an i forsvaret av Kobani, har nemlig bånd til PKK, som er på USAs og Tyrkias terrorlister.

På spørsmål om hvorvidt den tyrkiske regjeringen ble varslet på forhånd om våpenleveransen, sier en anonym kilde i Det hvite hus at president Barack Obama snakket med sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan lørdag.

– Han var i stand til å varsle ham om at hensiktene våre og vekten vi tillegger dem, sier kilden i Washington til nyhetsbyrået AFP.

Kurdere bekrefter

Flyet av typen C-130 «leverte våpen, ammunisjon og medisin som er skaffet til veie av de kurdiske myndighetene i Irak og som er ment å muliggjøre den fortsatte motstanden mot ISILs forsøk på å innta Kobani», heter det i uttalelsen fra sentralkommandoen, som refererer til navnet IS-gruppen brukte fram til i sommer.

En stor mengde ammunisjon og våpen har nådd fram til Ayn al-Arab, bekrefter en talsmann for de kurdiske styrkene mandag morgen.

Flere hundre drepte

Luftangrepene har, kombinert med de kurdiske styrkenes krigføring på bakken, bidratt til å stagge IS-offensiven, og flere hundre opprørere er blitt drept, ifølge USA.

– Sikkerhetssituasjonen i Kobani er imidlertid fortsatt skjør, ettersom ISIL stadig truer byen, heter det fra sentralkommandoen.

Den fire uker lange IS-offensiven mot Ayn al-Arab har satt Obamas luftkrigsstrategi på prøve.

Kurderne i Irak har fått forsyninger av våpen for å stå imot IS-offensiven der, men ingen våpen er før nå kommet fram til kurderne i Syria.

Kurdiske ledere har gjentatte ganger understreket at byen ikke klarer seg uten våpen og ammunisjon til styrkene som forsvarer den. Men Tyrkia nekter å åpne for slike forsyninger på grunn av dyp skepsis til de syriske kurderne som er alliert med Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia. Tyrkia inngikk en våpenhvile med PKK for to år siden, men en skjør fredsprosess slo kraftige sprekker sist uke da Ankara gjennomførte luftangrep mot PKK-baser sørøst i landet.

Dyp tyrkisk skepsis

USAs utenriksdepartement opplyste senest torsdag at de for første gang har hatt direkte samtaler med PYD, og kurderne har sagt at de har gitt USA koordinatene til IS-stillinger i området.

USA og andre vestlige land har forsøkt å overtale Tyrkia til å spille en aktiv rolle i kampen mot jihadistene.

Tyrkia har tatt imot flere hundre tusener av flyktninger fra Ayn al-Arab og omegn den siste måneden, men har hittil nektet å bøye seg for press om å slippe våpen og krigere inn til dem som forsvarer byen.

IS har hatt som mål å ta Kobani for å konsolidere sin stilling i Nord-Syria og kutte forsyningslinjen til Tyrkia etter å ha tatt kontrollen over store deler av Syria og Irak.