Soldaten som ble drept ved krigsminnesmerket utenfor nasjonalforsamlingen, ble trolig skutt av gjerningsmannen som senere ble bekreftet død etter skyting inne i en av parlamentsbygningene.

Siden er det meldt om skyting flere steder, blant annet ved et kjøpesenter og et hotell, begge i gangavstand til området Parliament Hill.

Under to timer etter at de første skuddene falt, bekreftet politiet i Ottawa at de jakter på mer enn én mistenkt etter skytingen ved nasjonalforsamlingen.

Skudd ved kjøpesenter

Store deler av Ottawa sentrum er fullstendig sperret av. Fjernsynskanalen CBC melder at politiet mistenker at en eller flere gjerningsmenn befinner seg på tak i området, og folk bes holde seg innendørs og langt unna vinduer.

Politikilder opplyser til nyhetsbyrået AP at det er avfyrt skudd inne i kjøpesenteret Rideau Centre, men ifølge CBC er det foreløpig ikke kjent om skuddene kom fra inne i kjøpesenteret eller utenfor. Ingen er såret i skytingen ved Rideau Centre, opplyser politiet til CNN.

Soldat skutt

Ved 10-tiden søndag formiddag lokal tid ble en mann bevæpnet med en rifle observert løpende mot parlamentsbygningene etter å ha avfyrt flere skudd og såret en soldat ved det nasjonale krigsmonumentet, som ligger rett over gata for Parliament Hill,

Ifølge et øyenvitne Reuters har snakket med, ble den væpnede mannen jaget av politiet inn i det midterste bygget, og her inne ble minst 30 skudd avfyrt før gjerningsmannen ble drept. En video som ble tatt opp inne i bygningen, viser en kaotisk situasjon med folk som søker dekning mens titalls kraftige skudd gjaller gjennom hallen.

Det er også kommet ubekreftede meldinger om at én person er såret utenfor Library of Parliament, og ifølge lokale medier skal dette dreie seg om en sikkerhetsvakt.

Norges ambassade sperret av

Statsminister Stephen Harper har forlatt området og er i sikkerhet, opplyste statsministerens kontor kort tid etter at angrepet startet

Parlamentsbygningene er sperret av, og øyenvitner forteller til avisen Toronto Star at snikskyttere er plassert på et tak over gata.

De ansatte på den norske ambassaden i Ottawa er beordret til å holde seg innendørs. Skytingen pågår noen hundre meter unna.

– Det er «lock down» hos oss. Alle ambassadens ansatte er i trygghet på kontoret, og vi har fått beskjed om å holde oss i ro og i avstand fra, forteller ministerråd Tobias Svenningsen til NTB.

– Kapret bil

Soldaten fikk livreddende førstehjelp på stedet før han ble brakt inn i en ambulanse, men han ble senere bekreftet død.

Scott Walsh, som jobber i området, sier til CBC at han så en mann med en rifle løpende fra stedet. Han var ikledd blå dongeribukser og et skjerf. Mannen hoppet over gjerdet som omkranser Parliament Hill og tvang noen ut av en bil før han kjørte den kaprede bilen til nasjonalforsamlingens port og avfyrte minst to skudd, forteller Scott.

Soldat drept tidligere i uka

For bare to dager siden kjørte en mann ned to canadiske soldater, en av dem ble drept, i nærheten av Montreal. Gjerningsmannen, som skal ha vært en militant islamist, ble skutt og drept under en politijakt.

Politiet ble varslet om skuddene like før klokken 10 onsdag formiddag, ifølge avisen Toronto Star. Canadas nasjonale krigsminnesmerke står på Confederation Square i hjertet av Ottawa sentrum.

Det blir meldt om skyting flere steder i nærheten av Parliament Hill i Ottawa. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix