Klokka var over 1 da enigheten ble kunngjort av EU-president Herman Van Rompuy på toppmøtet i Brussel.

– Det var ikke lett, ikke i det hele tatt. Men vi klarte å bli enige om en rettferdig avtale, sier Van Rompuy.

Utslippene av klimagasser skal ned med minst 40 prosent sammenlignet med nivået i 1990. Det er et bindende mål.

Samtidig vil lederne at energiforbruket skal dekkes av minst 27 prosent fornybare energikilder. Det målet blir bindende på EU-nivå, men ikke for de enkelte landene. En energieffektivisering på minst 27 prosent blir en mykere og mindre forpliktende målsetting.

– Klimaendringene er en av menneskehetens største utfordringer. Dette handler i bunn og grunn om overlevelse, understreker Van Rompuy etter å ha ledet sitt siste toppmøte som EU-president.

Lokomotiv

Unionen vil gjerne fremstå som et klimalokomotiv i verden, men forhandlingene om målene for årene 2020 til 2030 har vært vanskelige.

De 28 medlemslandene har hatt mange ulike syn på hvordan målene skal settes, hvordan de skal nås, og hvordan kostnadene skal fordeles og kompenseres. Kullavhengige Polen og industritunge land i øst har holdt igjen.

– Jeg tror alle er klar over at det ikke har vært lett, sier danskenes statsminister Helle Thorning-Schmidt, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Målet om energieffektivisering har vært kontroversielt for britene, og tallet ble satt ned fra 30 prosent til 27 i løpet av forhandlingene. Thorning-Schmidt er uansett fornøyd.

– Konklusjonen er ikke til å ta feil av. Vi har fått en god avtale, sier hun.

Paris

Nå tar EU med seg sine nye mål til forhandlingene på det internasjonale klimatoppmøtet i Paris neste år. Der håper EU-toppene å være pådrivere for en ambisiøs avtale slik at verden kan nå togradersmålet.

– Vi har satt eksemplet, nå må andre følge på, sier EU-kommisjonens avtroppende president Jose Manuel Barroso.

– Europa kan nå bli sammenligningsgrunnlaget, sier Frankrikes president François Hollande om Paris-møtet.

– Om vi ikke hadde blitt enige, hvordan kunne vi snudd oss til USA eller Kina eller andre land? Det var svært viktig at vi ble enige om sterke forpliktelser, sier han.

Norsk mål

EUs mål om utslippskutt på 40 prosent legger også press på Norge før regjeringen skal kunngjøre sine klimaplaner første kvartal neste år.

Statsminister Erna Solberg (H) var torsdag i Brussel og diskuterte EU-politikk som blir avgjørende for energinasjonen Norge. Men før den norske prosessen er sluttført, vil hun ikke love noe.

– Men selvfølgelig, vi er et land som skal være ambisiøse i internasjonale klimaforhandlinger, og derfor bør melde et ambisiøst mål, sa hun til NTB.