Hjelpeorganisasjonen, som er en av verdens største, er sterkt kritisk til Israels strenge restriksjoner for innførsel av bygningsmaterialer og andre varer til Gazastripen.

- Det trengs mer enn noen få lastebillass om dagen, tatt i betraktning de enorme behovene, sier Oxfams pressetalsmann i Palestina, Alun McDonald til Al Jazeera.

- Dersom ikke giverlandene øker presset for å få slutt på blokaden, vil mange av de barna som ble hjemløse i den siste konflikten, være besteforeldre før hjemmene og skolene er bygd opp igjen, advarer Catherine Essoyan som leder organisasjonens virksomhet i Midtøsten.

Ubrukt på konto

Norge leder den internasjonale giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) og inviterte tidligere i måneden til kronerulling i Kairo.

Der ble det gitt løfter om 35 milliarder kroner, men bare halvparten av dette er øremerket gjenoppbygging av Gazastripen. Det tilsvarer en tredel av hva palestinske myndigheter anslår at det vil koste.

Utenriksminister Børge Brende (H) betegner likevel utfallet av Kairo-konferansen som «solid», men verken palestinerne eller hjelpeorganisasjonene jubler. De frykter at mesteparten av pengene som ble lovet, vil bli stående ubrukt på konto i mange år framover som følge av Israels strenge regime for innførsel av bygningsmaterialer.

Sløses bort

Ifølge en avtale som nylig ble inngått mellom Israel og palestinske myndigheter, skal både leverandører og mottakere forhåndsgodkjennes og israelsk etterretning orienteres om hver minste forsendelse.

Kontrollmekanismen tar først og fremst hensyn til Israels krav, ikke behovene på Gazastripen, lyder kritikken.

- Disse kompliserte mekanismene løser ikke problemet. Dette betyr at mer penger blir sløst bort og at palestinernes blir gjort enda mer avhengige, sier Ala Tartir i den palestinske menneskerettsgruppen Al-Shakaba til Al Jazeera.

Han er sterkt kritisk til utfallet av giverkonferansen i Kairo.

- De fritok Israel for ansvaret. Israelerne får frie tøyler til å gjøre som de vil, mens giverlandene betaler for det, sier han.

Haster

Brende ønsker ikke å kommentere kritikken, men er enig i at det haster med å få inn materialer til gjenoppbygging av Gazastripen.

- Dette var det klare budskapet fra giverkonferansen i Kairo for to uker siden, sier han til NTB.

- Behovene i Gaza er enorme, og det er nå helt avgjørende at Israel slipper inn nødvendig materialer til gjenoppbygging, sier Brende.

Å få inn nok bygningsmaterialer slik at de over 100.000 som ble gjort hjemløse i Israels siste militæroffensiv, får tak over hodet, er bare første skritt, understreker han.

- For den videre utviklingen av Gaza er det viktig å få varer inn, men også at næringslivet der kan eksportere sine varer til omverdenen. På denne måten kan det skapes en mer langsiktig og bærekraftig utvikling, sier Brende.