– Forsvarets vurdering er at det har foregått en fremmed undervannsaktivitet, sa fungerende innsatsleder, kontreadmiral Anders Grenstad, på en pressekonferanse i Stockholm fredag formiddag.

– Vi vurderer i dag at den eller de enheter som vi har kunnet følge via egne og allmennhetens observasjoner, har forlatt området. Vi utelukker at det har vært en konvensjonell ubåt, men det kan ha vært et mindre fartøy eller noe annet, sa Grenstad videre.

Han ville ikke spekulere på om det kan ha vært et russisk fartøy.

Kostet 20 millioner

Fredag morgen kunngjorde det svenske forsvaret at etterretningsoperasjonen som har pågått i Stockholms skjærgård siden forrige fredag, var avsluttet.

– Det innebærer at hoveddelen av fartøy- og amfibiestyrken har gått til havn og gjenopptatt normal beredskap. Kun en liten del av styrkene vil bli værende i området, opplyste Grenstad.

Hele operasjonen har ifølge kontreadmiralen kostet om lag 20 millioner svenske kroner.

– Dette har vi økonomi til. Undervannsvirksomhet i svenske farvann er fullstendig uakseptabelt, og Försvarsmakten kommer til å ta vidtrekkende grep for å hevde svensk suverenitet, sa Grenstad videre.

Storstilt operasjon

Det var for nøyaktig en uke siden at en storstilt operasjon ble iverksatt i skjærgården utenfor Stockholm etter at det var kommet flere meldinger om observasjoner av det som kunne være en mulig fremmed ubåt.

Verken forsvaret selv eller den svenske regjeringen har villet si konkret hva de trodde de jaktet på, men omtalt det hele som en etterretningsoperasjon.

Grenstad sa seg likevel godt fornøyd med innsatsen.

– Dette viser at vi har god nok beredskap til å drive denne typer innsats, understreket han.

Nå skal forsvarets etterretningseksperter bruke tid på å analysere all informasjon som har blitt innhentet.

Russisk harselas

Selv om svenske myndigheter ikke har villet si eksakt om de tror Russland står bak, har svenske medier og den allmenne offentligheten pekt mot Moskva. Russerne har på sin side benektet å ha noe med saken å gjøre.

– Slike grunnløse aksjoner fra det svenske forsvaret, basert på en retorikk fra den kalde krigen, kommer bare til å føre til en økt spenning i regionen i dag, sier generalmajor Igor Konasjenkov, talsmann for det russiske forsvarsdepartementet.

– Til tross for de svenske spekulasjonene om en russisk ubåt i Stockholms skjærgård ser vi nå fram mot en kulminasjon av denne spennende operasjonen, la han til ironisk.

Kontreadmiral Anders Grenstad opplyste fredag at den storstilte søkeoperasjonen som har pågått i skjærgården utenfor Stockholm, er avblåst. Foto: NTB SCANPIX