Da tyfonen «Haiyan» raste inn over land på Filippinene i november 2013, var det med den kraftigste vindstyrken som noensinne er blitt målt over land. 6340 mennesker mistet livet i det voldsomme uværet.

Erlend Johannesen fra Trondheim var ansvarlig for rundt 100 barn og ansatte på barnehjemmet han startet i 2005, da stormen traff. Samtlige overlevde.

Les også: Overlevde tyfonen og reddet barna

Tøft år

I tiden etter «Haiyan» mottok hans stiftelse Streetlight store summer i donasjoner fra privatpersoner og næringsliv, Johannesen selv ble utnevnt til Årets Trønder, og han ble alvorlig syk under gjenoppbyggingen av barnehjemmet. Nå har det gått ett år siden stormen traff.

- Året som har gått har vært det tøffeste i mitt liv. Uten tvil. Men takket være fantastiske mennesker, skoler, bedrifter, klarer vi å stå oppreist, sier Johannesen til adressa.no via e-post fredag.

Barna og de ansatte ved barnehjemmet var evakuert i seks måneder etter tyfonen, før de kunne vende tilbake til Tacloban og begynne prosessen med å ta tilbake alt de mistet i stormen.

Gjenoppbyggingen har vært delt i to faser, forklarer Johannesen.

Første fase ferdig

- I første fase måtte vi få alt vi mistet, det vil si barnehjemmet, klinikken, studiesenteret og kontoret, tilbake. Målet var å heve standarden og kapasiteten fra før tyfonen traff.

- Fase to handler om å bygge opp et større hjelpeapparat nord i Tacloban, for omtrent 12-15 000 mennesker. Her skal vi blant annet sette opp et barnehjem og flere skolesenter, et kunstsenter, en større barneklinikk, og en fotballbane, sier Johannesen.

I dag er Streetlight ferdig med førte fase av gjenoppbyggingen, og står klar for å ta første spadetak på fase to i neste uke. Da er det klinikken som kommer opp. Likevel er ikke Johannesen helt fornøyd med hvor langt de har kommet.

- Barnehjemmet har økt kapasitet og høyere standard enn før. Klinikken har gått ned fra 3 sengeposter til null. Samtidig har flere barn fått hjelp av helsepersonell enn tidligere. Flere får medisiner og behandlinger, men dette er en av punktene hvor jeg føler vi ikke har kommet langt nok, sier Johannesen.

Les også: Her ligger barna på taket med tyfonen herjer

Skolegang og lek

Skolesenteret som Streetlight har fått på beina ved hjelp av donasjonene fra Norge, er allerede i full drift. Mellom 80 og 120 barn får ifølge Johannesen utdannelse fra barneskole- til college-nivå.

I tillegg jobber Streetlight mot åpning av en barnepark i Tacloban. Jobben med å rydde området for søppel, glass, biler og rester etter ødelagte hus som tyfonen dro med seg har vært formidabel, og parken er ennå ikke klar for åpning.

- Nå jobber vi med å designe lekeapparat, noe barna selv er med på, gjennom workshops. Det første apparatet er under produksjon akkurat nå, sier Johannesen.

Vanskelig byråkrati

Tiden etter tyfonen var preget av et vanskelig byråkrati på Filippinene. Det forelå få konkrete planer for de rammede områdene, lovverket var uklart og tilfanget på informasjon var dårlig. Fortsatt er det vanskelig å finne frem i et kronglete regelverk.

- Alt dette påvirket fremdriftsplanen vår. Blant annet gjorde det kjøp av tomt vanskelig. I tillegg var de statlige kontorene lenge nede for telling, sier Johannesen.

Traumebehandling

I tillegg til de praktiske utfordringene arbeidet ble møtt med, var det viktig å gi menneskene oppi det hele, hjelp til å takle dramaet de hadde opplevd.

Etter å ha blitt evakuert fra stormområdet, ble barna og teamet ble tatt imot i Cebu av et kriseteam bestående av sosialarbeidere, leger, sykepleiere og psykologer. Videre fra Cebu reiste gruppa til Davao, hvor de skulle være i nesten seks måneder. Der fikk de ukentlig traumebehandling med psykologer fra staten.

- Vi hadde siste traumebehandling i juni etter tyfonen. Jeg inviterte da traumeeksperter fra Canada ned til oss for å hjelpe oss gjennom og ut av offerrollen, og inn i «vi seiret og er overlevere»- rollen, sier Johannesen

God hverdag

Nå, ett år etter, opplyser Johannesen at barna har det bra og hverdagen oppleves som positiv.

- Vi jobber mot å hjelpe enda flere, teamet er oppmuntret, og etter å ha stått sammen i verdens sterkeste storm, er vi også sterkere sammen som team, enn noen gang før, sier han.

Ettårsdagen skal markeres med å se film sammen, tenne bål og synge sanger.

- Og så skal vi tenne lys for alle dem som mistet livet i stormen.

Les også: Streetlight får 200 000 av NTNU

Blir for godt

Johannesen understreker at all støtten som kom inn etter stormen, har vært uvurderlig.

«Jeg vil bare si tusen hjertelig takk til alle skoler, familier, bedrifter som er med oss. Vi trenger dere inderlig, og er helt avhengig av dere fantastiske mennesker!

Det er en stor ære å få jobbe på vegne av dere, og på vegne av barna som jeg representerer vil jeg bare si, Hjertelig, tusen takk! Dere redder liv!» skriver Johannesen i e-post-korrespondansen med adressa.no.

I april 2014 tok Johannesen og familien avgjørelsen om å bli på Filippinene for godt.

- Vi kommer til å jobbe med det vi elsker resten av livet.

Erlend Johannesen og hans familie har bestemt seg for å bli på Filippinene for godt, og jobbe med Streetlight. Foto: KJELL A. OLSEN
Gjenoppbygginga på Tacloban har pågått for fullt det siste året. Foto: KJELL A. OLSEN