Jubileet for den forhatte Berlinmurens fall ble markert med en rekke følelsesladde markeringer gjennom helgen.

Høydepunktet for mange av dem som hadde trosset det kjølige høstværet for å delta i feiringen, var en gigantisk gatefest ved Brandenburger Tor, som har blitt symbolet på det gjenforente Tysklands hovedstad.

Rundt 7.000 hvite, lysende heliumballonger ble søndag kveld sluppet opp mot himmelen. Ballongene, kalt Frihetens ballonger, har de siste dagene dannet en 15 kilometer lang såkalt lysgrense der Berlinmuren en gang sto.

– Berlinmurens fall har vist at drømmer kan bli til virkelighet, sa Tysklands statsminister Angela Merkel da hun åpnet den offisielle feiringen tidligere på dagen.

Under at ingen ble skutt

Merkel, som selv vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland, festet en rose i en sprekk i muren ved minnesmerket i Bernauer Strasse og tente lys for de falne der muren en gang sto. Minst 136 mennesker døde her mens de forsøkte å flykte over til Vest-Tyskland. At muren til slutt falt uten at et eneste skudd ble løsnet, er et mirakel, mener Merkel og mange med henne.

– Tenk at grensevaktene sto her 9. november og forgjeves ventet på en ordre. Det er historiens store lykketreff at ingen ble skutt – at ingen mistet besinnelsen, da muren falt, sier den pensjonerte vesttyske læreren Edith Schultes, som hadde tatt turen til Berlin ene og alene for å feire, til nyhetsbyrået Ritzau.

Europahymnen

Til forskjell fra 20-årsmarkeringen for fem år siden, da utenlandske stats- og regjeringssjefer strømmet til Berlin, var denne festen først og fremst folkets fest.

Over 1 million mennesker var på forhånd ventet å delta i i den utendørs feiringen i byen, som har blomstret kraftig og blitt et svært populært turistmål siden murens fall.

Lysballongene ble sluppet opp i kveldshimmelen til tonene av Beethovens niende symfoni. Med Schillers tekst «Ode til gleden» har denne blitt Europas uoffisielle hymne for fred og samhørighet.

– Fred kan ikke tas for gitt

– Vi må ikke glemme at fred ikke kan tas for gitt i Europa. Europa må, mer enn noen gang, leve opp til sitt ansvar for å verne om frihet og fred, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Han benyttet anledningen til å oppfordre europeere til å finne tilbake til den lidenskapen og det motet som i 1989 fikk folk til å rive ned det som delte dem, i søken etter fred, frihet, enhet, demokrati og velstand.

– Har gjort Europa sterkere

Feiringen sammenfaller med økende uro for at en ny splittelse mellom øst og vest er tilbake for fullt i Europa. Forholdet mellom Vesten og Russland har ikke vært dårligere siden den kalde krigens dager, og konflikten i Ukraina har brakt den gjensidige mistenksomheten tilbake.

Statsminister Erna Solberg (H) feiret Berlinmurens fall i sin tale til Høyres sentralstyre søndag.

– Dette mektige byggverket, som symboliserte den totalitære triumf over individet, måtte gi tapt for vanlige mennesker som strømmet til med det de hadde for hånden, sa hun.