USAs handelsembargo mot Cuba lettes og reiserestriksjonene til øystaten mykes opp, opplyser sentrale amerikanske kilder.

Flere amerikanske tjenestemenn bekrefter en kraftig omlegging av USAs Cuba-politikk etter at en amerikansk fange på øya onsdag ble løslatt.

– Vi staker ut en ny kurs i Cuba-politikken, sier en kilde i statsapparatet til CNN.

Kunngjøring fra Obama og Castro

Cubas president Raul Castro og USAs president Barack Obama skal onsdag klokka 18 komme med hver sin kunngjøring om forholdet mellom de to landene.

Det er statlig cubansk TV som melder at Castro vil komme med en «viktig kunngjøring» til det cubanske folk om forholdet til USA. Samtidig varsler Det hvite hus at Obama også vil komme med en kunngjøring om forholdet til den sosialistiske øystaten i sør.

Fange løslatt

Fangen som Cuba onsdag løslot er amerikanske Alan Gross. Han har sittet fem år i fengsel på øya. Nå 65 år gamle Gross ble arrestert 3. desember 2009, før han senere ble dømt til 15 års fengsel.

Fengslingen av Gross har vært en stor hindring i arbeidet med å bedre forholdet mellom de to landene. Ifølge CNN har Cuba også løslatt en amerikansk etterretningskilde. Han er ikke identifisert grunnet sikkerhetsårsaker. TV-kanalen melder også at USA har løslatt tre cubanske etterretningsagenter. De tre som er løslatt, er tre av fem cubanere som ble pågrepet i 2001 og dømt for spionasje.

Raul Castro ble president på Cuba i 2008, da storebror Fidel Castro gikk av etter lengre tids sykdom. Cuba har vært under handelsblokade fra USA siden 1962.