- Jeg er selvfølgelig sjokkert. Det er helt forferdelige nyheter. For første gang har karikaturstriden krevd et menneskeliv i Skandinavia. Det har vært flere attentatforsøk i Danmark, men nå er en person drept. Det er en forferdelig tragedie, sier Selbekk.

Drapstruet

I 2006 ble Selbekk landskjent da han som redaktør av avisen Magazinet trykket de 12 karikaturene av profeten Muhammed som Jyllandsposten hadde publisert. Siden har han levd med drapstrusler. Nå er han sjefredaktør i den kristne dagsavisen Dagen.

I kveld er han tett på det dramatiske angrepet på debattmøtet i København hvor den omstridte kunstneren Lars Vilks deltok. Politiet betegner dette som en terroraksjon. Målet var trolig å drepe Vilks.

- Dette viser bare igjen at det finnes folk blant oss som er villig til å bruke vold og drap for å angripe en av de viktigste frihetene i vårt demokrati, nemlig alles rett til å ytre seg. Dette er veldig, veldig alvorlig. Ytringsfriheten er tydelig under voldelige angrep i Skandinavia. Det er et stort tankekors, sier Selbekk.

Ubehagelige minner

Kveldens terrorangrep i København vekker for Selbekk ubehagelige minner tilbake til den gang han ble drapstruet etter å ha trykket karikaturtegningene.

- Jeg har levd med dette i mange år. Det er klart at ubehaget fra den gang kommer tilbake, både med dette og angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Men tankene mine går først og fremst til ofrene i København, den privatpersonen som er drept og politifolkene som er skadet, sier Selbekk.

- Har du tenkt at det ville komme nye terroraksjoner, etter det som skjedde i Paris?

- Ja, i og med at det har skjedd før i Danmark, det har vært flere attentatforsøk, så kan man selvfølgelig ikke utelukke det. Men det er lenge siden Lars Vilks laget disse tegningene, og det er åtte år siden Jyllandsposten trykket Muhammed-karikaturene. Men dette glemmes tydeligvis ikke, sier Selbekk.

- Må bekjempe

Til tross for at terrorangrepene kommer stadig nærmere og oftere, er Selbekk like krystallklar på at vi må verne om ytringsfriheten.

- At noen er villig til å bruke våpen mot frie ytringer i vår del av verden, det er helt sykt. Dette er noe vi må bekjempe. Vi kan ikke gi etter for disse som ta en av våre viktigste friheter som gissel, sier Selbekk.

- Har du selv møtt Lars Vilks?

- Nei, det har jeg ikke, men jeg har sett tegningene hans. Dette er jo et kunstprosjekt som han har drevet i åtte, og som det må være full anledning til innenfor kunsten. Det kan være at noen opplever det som provoserende og støtende, men det er det som ligger i kunstens natur. Kunst skal vekke følelser. Vi har lang erfaring med kunstuttrykk som virker provoserende på andre religiøse mennesker. Vi kan ikke frede islam, og spesielt ikke på grunn av at det er noen som truer og utøver vold, sier Selbekk.

- Dette kan vi ikke gi etter for. Vi kan ikke la oss true til taushet, sier Vebjørn Selbekk.