2314 palestinere ble drept og over 17 000 ble såret i israelske angrep i 2014, de aller fleste av dem under militæroffensiven mot Gazastripen i juli og august.

Nærmere 70 prosent av de 2.220 palestinerne som ble drept på Gazastripen var sivile, og 551 av dem var barn, går det fram av årsrapporten fra FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA).

71 israelere ble drept under Gazakrigen, og blant dem var det fire sivile. 2629 israelere ble såret under militæroffensiven.

Drevet på flukt

OCHAs rapport, som har tittelen «Fragmenterte liv», dokumenterer også en kraftig økning i antallet palestinere som ble drevet på flukt i fjor.

Antallet palestinere som ble plassert i såkalt administrativ forvaring av Israel økte samtidig med 24 prosent fra året før, mens det var en svak nedgang i antallet palestinske barn som ble satt i slik forvaring.

Selv om situasjonen uten sammenligning var verst på Gazastripen, fikk også palestinerne på Vestbredden det verre i fjor, konstaterer OCHA.

58 palestinere ble drept og over 6000 ble såret i trefninger med israelske styrker og bosettere der. 16 israelere ble drept og 250 ble såret på Vestbredden.

Traumatisk

– 2014 var et traumatisk år i de okkuperte palestinske områdene, konstaterer OCHA.

– Rundt 4 millioner palestinere på Vestbredden og Gazastripen lever fortsatt under en israelsk militærokkupasjon som fratar dem mange helt grunnleggende menneskerettigheter, slår rapporten fast.

– Sivilbefolkningen i de okkuperte områdene trues fortsatt på livet og opplever at deres sikkerhet og frihet trues av konfliktrelatert vold, samt en politikk og praksis som kan knyttes til Israels okkupasjon, inkludert vold fra bosettere, heter det videre i rapporten.