Den somaliske opprørsgruppa al-Shabaab har forskanset seg med flere gisler på en høyskole i Garissa i Kenya. Minst 14 mennesker skal være drept, og 65 er såret.

– Angriperne skjøt vilkårlig inne på høyskoleområdet, sier Kenyas politisjef Joseph Boinet i en uttalelse torsdag formiddag.

Politi og soldater har omringet og sperret av Garissa University College, der flere væpnede menn gikk til angrep like ved daggry torsdag.

Drøyt seks timer senere pågår angrepet fortsatt, og Røde Kors i Kenya bekrefter at et ukjent antall mennesker er tatt til fange. Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet, som skjedde bare 15 mil vest for grensen til krigsherjede Somalia.

– Vi sorterte personene og slapp fri muslimene. Det er mange døde kristne inne i bygningen. Vi har også mange kristne i live, sier al-Shabaabs militære talsmann, Abdiasis Abu Musab, til nyhetsbyrået Reuters.

Dødstall stiger

Røde Kors opplyste tidligere torsdag at rundt 50 personer er sluppet fri. Kenyas innenriksdepartement opplyser på Twitter at tre av fire studentboligbygg er blitt evakuert. Gjerningsmennene har forskanset seg med et ukjent antall gisler i den fjerde sovesalen.

– Jeg har telt 14 lik som er blitt brakt ut av skoleområdet i en Røde Kors-ambulanse, sier en politibetjent på åstedet torsdag formiddag.

65 mennesker er brakt til sykehus i Garissa, og det fryktes at dødstallet kan komme til å stige. Det er vanskelig å få tilgang til området, ettersom noen av gjerningsmennene står på et tak og skyter mot dem som forsøker å ta seg inn, tilføyer politibetjenten.

Politiet frykter at mange studenter fortsatt er fanget inne i skolebygningene.

– Vi kan ikke si hvor mange, men det er mange, siden skolen er åpen, sier politisjef Boinet.

Flere flyktet

Studenter som har klart å flykte, forteller at det dreier seg om minst fem væpnede menn.

To vakter ble drept tidlig torsdag morgen, og i timene som fulgte, kunne det høres eksplosjoner og skudd fra høyskolebygningene.

De fleste av de sårede er rammet av skuddskader, og minst fire kritisk skadde er fløyet til Nairobi for behandling, opplyser landets nasjonale kriseberedskapssenter på Twitter.

– Vi har 49 sårede så langt, alle med skudd- og splintskader. Fire personer er døde, sier en lege ved sykehuset i Garissa til nyhetsbyrået Reuters.

900 studenter

Høyskolen har rundt 900 studenter, de fleste av dem fra andre deler av Kenya, ifølge BBC.

Ifølge avisen Standard lot gjerningsmennene som om de var studenter som skulle delta i morgenbønnen i skolens moské.

– To vakter som bemannet universitetets port, er blitt drept. Vi kan høre skudd inne fra området, men vi kan ennå ikke si hvem som skyter på hvem eller hva, sier en politikvinne på stedet til nyhetsbyrået Reuters.

Gjerningspersonene og sikkerhetsstyrkene har utvekslet ild i timevis, melder den kenyanske avisen Daily Nation og radiostasjonen Capital FM.

– Gisler

Den somaliske opprørsgruppa al-Shabaab har tidligere utført flere angrep i distriktet Garissa og en rekke andre steder i Kenya. I 2013 ble rundt 70 mennesker drept i et brutalt al-Shabaab-angrep i kjøpesenteret Westgate i hovedstaden Nairobi.

Den kenyanske hæren deltar i styrken fra Den afrikanske union (AU) som kriger mot al-Shabaab i Somalia.