Fiskebåt kantret ti mil nord for Libya. Dette kan være den mest alvorlige ulykken på Middelhavet. Foto: googlemaps

Det forteller en mann fra Bangladesh som var blant de 28 som overlevde det dramatiske forliset utenfor kysten av Libya søndag.

- Vi var 950 personer om bord, inkludert 40 til 50 barn og rundt 200 kvinner, har mannen ifølge nyhetsbyrået Ansa fortalt til italienske myndigheter.

Mange var ifølge ham låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantet og gikk ned rundt 110 kilometer utenfor kysten av Libya natt til søndag.

Låste dørene

- Smuglerne låste dørene og blokkerte veien for dem når de prøvde å komme ut, skal mannen ha fortalt etter å ha blitt fløyet til Sicilia med et italiensk redningshelikopter.

Det som søndag ble omtalt som tidenes tragedie i Middelhavet, med opptil 700 omkomne, kan dermed vise seg å ha vært enda større.

I tillegg til de 28 overlevende er det bare funnet 24 omkomne i sjøen, og hvor mange som befant seg om bord i fiskebåten er derfor vanskelig å fastslå.

- Det ser ut til at vi står overfor den verste massakren noensinne i Middelhavet, sier en talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger, Carlotta Sami.

Aldri mer

- Dersom vi europeere ikke greier å forhindre disse daglige tragediene, vil det gå ut over troverdigheten vår, sier Spanias statsminister Mariano Rajoy.

- Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

EUs utenriks-, innenriks- og justisministre møtes mandag til hastemøtet for å diskutere den vedvarende flyktningkatastrofen i Middelhavet, der 1600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet så langt i år.

- Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

Får kritikk

EU får hard kritikk for ikke å gjøre nok for å hjelpe flyktningene som risikerer livet i et forsøk på å ta seg sjøveien til Europa.

I fjor ble den italienske operasjonen Mare Nostrum avviklet og erstattet av EU-operasjonen Triton, som er mer rettet inn mot grensekontroll i Europa enn livredding utenfor kysten av Libya.

- Triton har ikke den kapasiteten som er nødvendig for å hjelpe disse båtflyktningene. Situasjonen er helt uakseptabel, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Tirsdag reiser han til Roma, hvor han skal drøfte problemene med sin italienske kollega.

En offiser ombord i et italiensk kystvaktfartøy følger med på monitoren der fartøy leter etter overlevende. Foto: Scanpix
– De leter i håp om å finne noen i live blant de døde kroppene som flyter i vannet, sier Maltas statsminister Joseph Muscat om redningsarbeidet. Foto: Scanpix