På en pressekonferanse søndag ettermiddag orienterte Røde Kors utenriksminister Børge Brende (H) om hvor viktig det er at Norge bidrar med nødhjelp til katastrofeområdet.

– Det er veldig uoversiktlig. Folk er fryktelig redde og tør ikke oppholde seg i husene sine. Mobilnettet er nede i perioder. Veistrukturen er ødelagt, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors til NTB.

Brende er i liten tvil om at Norge må bidra med det vi kan gjøre.

– Det er en dramatisk humanitær situasjon. Over 2000 er døde. Noen tall viser at så mange som 50 000 er skadd, og de må få hjelp nå, sier han til NTB.

Norge bidrar på flere områder, og tirsdag skal det vurderes om støtten skal økes ytterligere.

– Det er viktig. For det er mange som trenger helsehjelp ettersom kapasiteten er liten. Det skal ikke stå på Norge, understreker utenriksministeren.

Krevende

Det er stort behov for helsehjelp, så allerede tirsdag morgen sender Norges Røde Kors et feltsykehus med operasjonsstue og 60 sengeplasser. I tillegg har mer enn 40 leger, sykepleiere og tekniske delegater meldt seg til å dra til Nepal for organisasjonen.

– I Nepal vil man trenge hjelp i lang tid fremover, så her er det godt trente folk som skal reise, sier Havnelid.

At flyplassen i Katmandu har vært stengt i søndag gjør det ikke lettere å få fram den livreddende hjelpen.

– Det er klart at det gjør det mer krevende. Vi jobber nå intensivt sammen med internasjonale Røde Kors for å koordinere arbeidet vårt, sier generalsekretæren.

Helsekoordinator Tonje Tingberg i Røde Kors skal reise allerede mandag for å delta i et internasjonalt kartleggingsteam som skal se på hvor behovene for hjelp er størst.

– Det første som kommer til å møte meg er nok mange folk ute som har det vondt, og sykehus med sprengt kapasitet, sier hun til NTB.

Er i Nepal

Utenriksministerens far, Knut Brende, er i Nepal.

– Han har veldig lite strøm på mobilen sin, så i ettermiddag fikk jeg en sms der det sto at dette blir nok den siste på en stund. Men alt står bra til med ham. Han er jo en godt voksen mann på 76 år, så han vet hva han holder på med. Jeg mistenker at han har sovet ute i sovepose i natt, fordi som byggingeniør vet han at bygningene er ganske usikre. Det vil ikke overraske meg om han hjelper til litt og, avslutter Brende.