Mange tusen nepalere og turister har sovet ute i telt eller under åpen himmel siden det kraftige jordskjelvet lørdag. Det er mangel på mat, vann og strøm, og en rekke etterskjelv gjør det utrygt for mange å oppholde seg under de takene som fortsatt står.

– Minst 940.000 barn bor i områder som er hardt rammet av jordskjelv i Nepal, og de er i akutt behov for humanitærhjelp, heter det i en uttalelse fra UNICEF.

Lørdagens jordskjelv hadde en styrke på 7,9 og har ødelagt deler av det fattige landet. Så langt er over 3.726 mennesker bekreftet døde, mens over 6.500 er skadd i det verste jordskjelvet som har rammet det fjellrike landet på over 80 år. Situasjonen er fortsatt svært kaotisk, og tallene fryktes å stige betraktelig.

Katastrofen har overveldet Nepals fra før elendige helsesystem. Syke og skadde mennesker ligger ute i friluft i hovedstaden fordi de få sykehusene er delvis raserte.

Sykdomsutbrudd

Flere tusen barn er blant de mange som befinner seg i midlertidige leirer under åpen himmel i hovedstaden Katmandu, og FN frykter sykdomsutbrudd.

– Begrenset tilgang til trygt vann og helsestell kan gjøre barn svært risikoutsatt for vannbårne sykdommer. Noen barn kan dessuten ha blitt atskilt fra sine familier, advarer FNs barnefond.

Ennå har ikke redningsmannskaper nådd fram til det store antall landsbyer som ligger nærmere episenteret til jordskjelvet i det utilgjengelige og fjellrike landet, blant annet fordi mange veier er sperret.

Ber nordmenn bli

Over 200 nordmenn var i Nepal da jordskjelvet inntraff i helgen. I underkant ti av dem har myndighetene fortsatt ikke kommet i kontakt. Det er ikke meldt om noen skadde eller omkomne fra Norge.

Norges hovedprioritering etter jordskjelvet i Nepal er å hjelpe dem som er rammet av katastrofen, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Jeg har forståelse for at nordmenn ønsker å komme ut av landet, men det er også fullt mulig å hjelpe til for dem som ønsker det, sier Brende til P4.

Norsk redningsteam

En rekke land og organisasjoner rundt om i verden opplyser at redningsmannskaper og utstyr blir sendt, men fordi luftrommet er delvis utilgjengelig, har det ennå vært lite utenlandsk hjelp å se i Katmandu.

Mandag lettet et chartret Norwegian-fly med 34 redningsfolk og fem hunder fra Gardermoen etter å ha ventet natten gjennom på landingstillatelse fra Katmandu. De håper å ankomme jordskjelvrammede Nepal i mandag kveld. Teamet fra Norsar (Norwegian search and rescue) består av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus.

– Vi håper å kunne redde og hjelpe flest mulig. Målet med å dra er å finne overlevende, sa brannmann Håvard Bakken til NTB før avreise.

Samtidig jobber reisearrangøren Hvitserk med å få sine 19 norske turdeltakere hjem fra Mount Everest-området til Norge.