Bjørn Støwer dra tirsdag først til Oslo, før han setter kursen mot det jordskjelvrammede området.

– Vi skal mest sannsynlig jobbe i det området som er verst rammet i nærheten av Katmandu, sier Støwer.

Jobber på sykehus

Over 4000 mennesker har omkommet i katastrofen og over 7180 mennesker er skadd, meldte nyhetsbyrået AP mandag ettermiddag. Ødeleggelsene er enorme. Støwer skal hjelpe noen av de mange skadde i landet. Han skal han sørge for rent vann og et fungerende sanitæranlegg til et feltsykehus med 60 senger. Støwer er en del av et team på 25 personer fra Røde Kors som skal drive sykehuset. 23 av dem er helsepersonell, to er ingeniører.

– Sykehuset er utstyrt som et vanlig lite sykehus. Det er blant annet kirurger og eksperter på anestesi, samt jordmødre som skal jobbe der, sier han.

Det var NRK Trøndelag som først omtalte saken om Bjørn Støwer.

Tidligere katastofer

Støwer har jobbet under flere store katastrofer i utlandet tidligere. Han jobbet i Kirkens Nødhjelp i 19 år før han begynte i Røde Kors. Han var blant annet i Guatemala etter et jordskjelv rammet landet i 2013.

– Det er vanskelig å si hvordan situasjonen kommer til å være i Nepal. Det er store variasjoner i hvordan situasjonen er under katastrofer på to ulike steder, sier ingeniøren.

Store ødeleggelser

Støwer dro blant annet til Haiti for å jobbe for Kirkens Nødhjelp tre dager etter det katastrofale jordskjelvet rammet landet i 2010. Da døde anslagsvis over 250 000 mennesker, selv om det er knyttet stor usikkerhet til det faktiske tallet på antall omkomne.

Han tror situasjonen i Nepal etter jordskjelvet som rammet landet lørdag er lignende som situasjonen som møtte ham på Haiti.

– Det er store ødeleggelser i Nepal. Det er mange mennesker som har mistet sine nærmeste, venner og eiendeler, sier han.

Viktig med erfaring

Ingeniøren sier at Røde Kors er flinke på å forberede de som reiser på hva som møter dem i det katastroferammede området. De går blant annet gjennom systematiske kurs som skal forberede dem på å dra.

– Erfaringene fra tidligere er den viktigste ballasten man har med seg når man drar, sier han.