Utenlandsk hjelp har endelig begynt å komme fram etter jordskjelvet som kostet minst 4.300 mennesker livet, men flyplassen er liten, og på grunn av stadige etterskjelv har den vært stengt i lange perioder.

Hundretusener av nepalere tilbrakte natt til tirsdag en tredje natt under åpen himmel fordi de har mistet sine hjem eller ikke tør dra hjem til bygg som kan rase. Stadige etterskjelv gjør situasjonen dyster og skremmende.

Både i Katmandu og andre byer sov folk på fortauer, gater og i parker, mange av dem under presenninger og improviserte telt. De sykehusene som ikke har kollapset, er fulle til randen av skadde.

På grunn av frykt for mangel på mat og vann strømmet folk til butikker og bensinstasjoner for å hamstre essensielle varer, med det resultat at det nå bare er tomme hyller i mange forretninger.

Krever hjelp og info

Folk er stadig mer desperate etter hjelp og informasjon om hva som skjer og hva de skal gjøre, og kritikken vokser.

– Regjeringen gjør ingenting for oss. Vi må grave med våre bare hender, sa Anil Giri, som sammen med 20 frivillige lette etter to venner de mener ligger begravet i ruinene.

Myndighetene innrømmer at de er tatt helt på senga av katastrofens omfang, og de appellerer til det internasjonale samfunnet om å komme med hjelp.

En av de første utenlandske organisasjonene som kom for å bidra til søk og redning, var den indiske katastrofestyrken NRDF.

NRDF-direktør O.P Singh sier at det vil ta uker å finne alle de døde, blant annet fordi tungt maskineri ikke kommer gjennom Katmandus smale gater og arbeidet med å fjerne husrester må gjøres manuelt.

Verre utenfor byene

Om situasjonen er ille i hovedstaden, er den langt verre utover landet og nærmere skjelvets episenter. Mange av de få veiene i det fjellrike landet er sperret av jordskred, og mange landsbyer er uten strøm og vann.

Mens hjelpen har begynt å komme til Katmandu, strever myndighetene med å få fram bistand utenfor byene, og det er mange landsbyer det ennå ikke er nyheter fra.

Mange mennesker fra landet som jobber i Katmandu, fyller busser for å komme seg hjem og finne ut om hjemmene deres står og familien lever.

Tiden er i ferd med å renne ut for overlevende som måtte finnes i ruinene. Nord i Katmandu tok en gruppe mennesker en pause da mørket kom og planla å gjenoppta letingen om morgenen tirsdag.

– Det er ikke mulig å lete i lyset av bare stearinlys, sa den 26 år gamle musikeren Amarnath Prasad som hjalp sin beste venn med å lete etter hans mor.

– Hun elsket meg som sin egen sønn, og jeg føler at det er min plikt å finne henne, død eller levende, sa han.

I kremeringsområdet i Katmandu og andre steder i landet tente familie og venner av de døde hundrevis av likbål.

Hjelpen kommer

Myndigheter og organisasjoner over hele verden sendte fly med mannskaper til søk og redning, og medisinsk utstyr, mat, vann, tepper og telt til Nepal, men kaos på flyplassen ble en flaskehals.

Et norsk fly med 34 redningsfolk og fem hunder ble mandag sittende fast i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku mens de ventet på tillatelse til å lande i Nepal.

India og Kina var de første til å komme Nepal til unnsetning, men søk- og redningsmannskaper og humanitær hjelp er på vei fra USA, Australia, Tyrkia, Sri Lanka, Japan, Pakistan og en rekke europeiske land.