– Det har tydeligvis blitt en veldig imponerende seier for ja-siden, sier David Quinn fra den katolske tankesmia Iona Institute til RTE.

Likestillingsminister Aodhan O'Riordain var til stede ved et stemmetellingssenter i Dublin. Han sier det går mot et overveldende flertall for likekjønnet ekteskap.

– Jeg har sett stemmeurner som åpnes i områder som ikke anses for å være liberale, der folk gir et rungende ja, sier O'Riordain.

Ja på meningsmålingene

Opptellingen i de 43 valgdistriktene startet klokken 9 lørdag morgen, og det endelige resultatet ventes lørdag ettermiddag. Dersom resultatet står seg, blir Irland det første landet i verden som legaliserer homofilt ekteskap etter en folkeavstemning.

Meningsmålingene har lenge tydet på et klart ja-flertall, men flere har advart mot å stole for mye på meningsmålingene, blant annet fordi nei-siden kan ha flere tilhengere blant eldre og folk på landsbygda enn det målingene har klart å fange opp.

Abortforbud

Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støtter forslaget om å åpne for likekjønnet ekteskap, men den katolske kirken er sterkt imot.

Kirken står sterkt i Irland, der homoseksualitet var forbudt ved lov helt fram til 1993 og abort fortsatt er forbudt, så sant ikke kvinnens liv er i fare.

Tidligere har 18 land i verden legalisert likekjønnet ekteskap. 13 av dem er i Europa.

Storbritannia har alt åpnet for likekjønnet ekteskap.