Samtidig nøler partiets leder Kristian Thulesen Dahl med å svare på om DF, som nå er Danmarks nest største, vil inn i regjering.

– Jeg har understreket at vi ikke er redde for å gå i regjering, hvis vi er i en posisjon der vi får størst politisk innflytelse, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

På DRs prognose leder blå blokk med 90 mandater over den røde fløyens 85 mandater. Dermed er seieren i boks før de fire mandatene fra Grønland og Færøyene er klare.

Socialdemokraterne fram

Venstres Lars Løkke Rasmussen ser dermed ut til å kunne ta over statsministerposten fra Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt, selv om Danmarks største parti ser ut til å få tre flere mandater i Folketinget enn i dag. Hennes partnere på venstrefløyen, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, går nemlig kraftig tilbake og mister trolig totalt 18 mandater i Folketinget.

Blå blokks statsministerkandidat har samtidig gått på et knusende nederlag. Valgets store vinner Dansk Folkeparti har for lengst gått forbi Venstre som største parti på blå side etter at nærmere 90 prosent av stemmene er telt opp.

På DRs prognose får partiet helt til høyre i dansk politikk hele 38 mandater. Venstre mister på sin side 12 mandater og ligger an til stå igjen med bare 35.

– Venstre ser ut til å gå på et ydmykende valgnederlag, og partiet vil ikke være i stand til å styre en blå regjerings kurs. Det vil i stedet være Kristian Thulesen Dahl som styrer i manesjen, sier politisk kommentator Lars Trier Mogensen i avisa Information til Ritzau.

– God følelse

DF ser ut til å ha nytt godt av at asyl- og innvandringspolitikken er blitt et hovedtema i valgkampen, der de to største partiene begge har forsøkt å fremstå som garantister for at Danmark skal ha en streng innvandringspolitikk.

Men partilederen ville ikke valgkvelden bekrefte om han vil inn i en eventuelt blå regjering, selv om partiet lengst til høyre i dansk politikk ser ut til å bli en solid maktfaktor i Folketinget.

– Er det politiske grunnlaget på plass, så er det greit, så skal vi være der. Men er det ikke det, så vil vi ikke, sier partileder Kristian Thulesen Dahl.

Alternativ seier

Samtidig har det ultraliberale Liberal Alliance gjort et knallvalg. Partiet tilhører blå blokk men er tilhenger av nærmest fri innvandring, og med en framgang på 6 mandater til 13 mandater kan partiet skape ytterligere trøbbel i dansk politikk. Partiet er sterkt uenig med Dansk Folkeparti i innvandringspolitikken og har gjort det klart at det bare vil være med i en blå regjering hvis det garanteres innflytelse.

I rød blokk er det tidligere kulturminister Uffe Elbæks helt ferske parti Alternativet som går av med seieren. Det radikale grønne partiet får hele sju mandater i Folketinget på DRs og TV 2s valgdagsmålinger.