Minst 28 personer er drept i et angrep på to hoteller i turistbyen Sousse i Tunisia, ifølge innenriksdepartementet. Det er utledninger blant de drepte. Angrepet startet ved strandhotellet Imperial Marhaba i Port el Kantaoui, som ligger like nord for Sousse.

- Nå har det vært et helikopter som har svevd over hotellet vårt helt siden angrepet begynte, sier Kristoffer Hagen (27) fra Kristiansund.

- Det er helt fryktelig å tenke på hva som har skjedd. Man får seg en liten støkk, sier han.

Massive styrker

I formiddag gikk han opp på hotellrommet på El Mouradi Palace for å vekke kjæresten Anne-Marit Langø. Da la han merke til at det var massive styrker fra politiet og militæret ute i gatene.

- Angrepet skjedde noen hotell unna, og stranda er bare 200 meter fra bassengområdet vårt. Jeg hørte ikke noe skudd, men folk begynte å ringe meg og fortalte hva som hadde skjedd, sier han.

Han forteller at det er en veldig rar stemning på hotellet. Mange av de europeiske gjestene har forsvunnet, mens andre bader som om ingenting har skjedd.

- Jeg sitter for øyeblikket på bassengkanten, mens kjæresten min er inne hos resepsjonen for å få mer informasjon, sier Hagen.

- Prøver å bevare roen

Kjæresteparet reiser med Detur, og den eneste informasjonen de har fått foreløpig er en tekstmelding hvor de blir bedt om å ta kontakt med sin reiseguide.

- Jeg har forsøkt nummeret flere ganger, uten å komme gjennom, sier Hagen.

Han har forsøkt å gå i retning stranda da han skulle på toalettet, men fikk streng beskjed fra noen om å snu.

- Jeg tenker at vi må prøve å bevare roen, sier han.

- Får ikke reise før mandag

Aktivitetsansvarlig ved hotellet har gitt opplysninger til flere av gjestene.

- Han har en bror i politiet, og han sier at det skal være tre gjerningspersoner. Én skal være drept, og to skal være pågrepet. Det skal derfor være trygt å være i området nå, sier Hagen.

Flere gjester har også fortalt at alle fly skal være kansellert, og turistene kommer seg ikke ut før mandag.

- Det var da flyet vårt opprinnelig skulle dra, men nå har vi tydeligvis ikke noe valg, sier Hagen.

Offisielle kilder sier at tunisisk politi har pågrepet én mistenkt for det dødelige angrepet i Sousse. En annen mistenkt er drept.

- Ikke tenkt å reise hjem

I en knapp uke har Hilde Dahl fra Trondheim vært i Hammam Sousse, cirka fem minutters biltur fra stranden i Kantaoui i Tunisia hvor angrepet skjedde.

- Jeg hørte mange ambulanser, men visste ikke hva som hadde skjedd før jeg fikk bekymringsmeldinger på Facebook.  Vi har det bra, sier Dahl, som er i byen sammen med datteren og ektemannen Houssem  Sghaier.

- Hva tenker du om at slike ting skjer så nær der dere er?

- Det er ikke bra at det skjer slike ting, og det blir litt «hva skjer!». Men det går bra, og jeg har ikke tenkt på å reise hjem.  Sikkerheten her er veldig bra, og jeg føler meg trygg, sier hun, og legger til at de unngår store folkemengder.

Hun befinner seg nå med familien i byen, og forteller at fjernsynskanalene naturlig nok handler om angrepet. Flere nordmenn hun kjenner er også i byen, men ingen skal være skadd.

- Hva tenker du om at Detur avlyser alle turene til området?

- Selvfølgelig må Detur tenke på sikkerheten, men det er dumt for turismen her nede. Tunisia trenger turistene, sier Dahl.

- Måtte løpe opp fra stranda

Karima Moueddeb (35) og ektemannen bor i Sousse og de var på stranda da angrepet begynte.  Rundt klokka 12.15 hørte ekteparet plutselig et skudd.

- Vi så at de andre på stranden begynte å hyle ogløpe, og da gjorde vi også det. Vi så ingen med våpen, forteller Moueddeb.

De drar ofte til stranden for å kjøle seg ned på varme dager. De er svært glad i stranda, og synes det hele er forferdelig.

- Vi så noen skadde mennesker på stranda som forsøkte å flykte. Vi hørte flere skuddsalver, og vi er sikre på at det må ha vært en kalasjnikov. Vi hørte også en eksplosjon, og politiet sier at det skal ha vært en hjemmelaget bombe. Det har vært en forferdelig dag, sier hun.

- Vil aldri gi opp

Ekteparet dro hjem, men Moueddeb forteller at angrepet ikke har ført til noen frykt.

- Vi vil aldri gi opp mot terrorisme. Slike angrep gjør oss sterkere. Jeg er ikke redd. Vi elsker vårt land og vår religion, sier hun.

Senere i kveld vil ekteparet og deres venner dra til Kantawi, hvor det skal være en minneseremoni.

- Da vil vi sende en beskjed til terroristene om at vi ikke er redde, og at vi står sammen om å bekjempe alle slike angrep overalt i verden, sier hun.

Kristoffer Hagen fra Nordmøre skjønte at noe hadde skjedd da han så store militærstyrker og mange politibiler rykke inn i Sousse. Foto: privat
En politibil ankom hotellets sperringer i 17-tida. Foto: Kristoffer Hagen
Kristoffer Hagen og kjæresten befant seg på et hotell som ligger i nærheten av angrepet hvor minst 28 mennesker mistet livet i Sousse. Foto: Kristoffer Hagen
Hilde Dahl fra Trondheim er i Sousse. med familien. Hun er ikke redd, og føler seg trygg på sikkerheten. Foto: Privat