Se den siste utviklingen i Hellas nederst i saken!

Hvorfor er det krise i Hellas? Hva er tiltakene? Hva bør turistene gjøre? Spørsmålene er mange nå som Hellas nærmer seg økonomisk kollaps. Her er en punktvis oversikt som gjør at du trolig blir litt mer opplyst om krisen i Hellas.

Fakta om utviklingen av Hellas-krisen

* 2008: Hellas rammes hardt av den europeiske gjeldskrisen som følger etter finanskrakket på Wall Street i USA.

* 2009: Regjeringen i Aten kunngjør at de i årevis har hatt langt høyere budsjettunderskudd enn oppgitt. Blir ekskludert fra internasjonale lånemarkeder.

* 2010: Hellas er på randen av økonomisk kollaps. Landet får de første kriselånene fra Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) og EU-kommisjonen, den såkalte troikaen. Til gjengjeld må Hellas gjennomføre smertefulle kutt i offentlige utgifter. I alt har Hellas fått rundt 264 milliarder euro i kriselån etter dagens kurs.

* 2010-2014: Gresk økonomi krymper med nærmere en firedel, mens arbeidsløsheten stiger til over 25 prosent.

* 2012: Frykt for at Hellas vil forlate eurosonen – en såkalt «grexit» – og dra med seg land som Spania og Italia i dragsuget. EU får på plass en mekanisme for håndtering av finanskriser i medlemslandene.

* Januar 2015: Syriza vinner valget i Hellas med løfter om å få på plass en avtale med EU om gjeldssletting.

* Februar 2015: Partene blir enige om å forlenge låneprogrammet med fire måneder.

* Juni 2015: Hellas og EU blir ikke enige om en avtale om å forlenge kriselånene.

Fakta om råd til norske turister i Hellas

* Turister i Hellas kan få problemer med å få ut penger fra minibankene.

* Greske banker er stengt i seks dager fra og med mandag. Det er innført restriksjoner på bevegelser av kapital og uttak fra minibank. Med utenlandske kort kan man likevel ta ut penger innenfor maksgrensen i egen bank.

* DNB ber kunder spare på kontantene ved å betale med kort der dette er mulig.

* Tomme minibanker vil trolig først og fremst være et problem på fastlandet, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour, til Dagbladet.

* Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea advarer overfor E24 om at ting kan komme til å stoppe opp fordi folk slutter å arbeide når de ikke får utbetalt lønn.

* Utenriksdepartementet ber turister sørge for å ha gyldig pass og reiseforsikring, følg råd og anvisninger fra lokale myndigheter, holde seg orientert gjennom mediene og unngå demonstrasjoner og folkemøter.

* Pakketurister kan avbestille turen og få pengene tilbake dersom reisemålet vurderes som risikabelt, ifølge Forbrukerrådet.

* Skal man ha med valuta verdt over 25.000 norske kroner til eller fra Norge, må man melde fra til Tollvesenet.

Fakta om greske tiltak

* Stengte banker: Bankene vil holde stengt fram til 6. juni, dagen etter folkeavstemningen om Hellas skal si ja eller nei til låneavtalen med EU.

* Kapitalkontroll: Vil vare fram til 7. juni. Innebærer uttak på maksimum 60 euro, om lag 520 kroner, fra minibanker. Gjelder ikke utenlandske kredittkort.

* Banktjenester online kan benyttes for å betale regninger, men penger kan ikke flyttes til kontoer i utlandet – et brudd på eurosonens prinsipp om fri flyt av kapital over landegrensene.

* Ingen børshandel: Børsen i Aten holder stengt fram til 7. juli.

Fakta om tilspisningen av krisen i Hellas

* Fredag kveld forlot de greske forhandlerne et møte med EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) i Brussel. Bakgrunnen var at partene ikke kom til enighet om vilkårene for at Hellas skal få utbetalt de 15,3 milliarder euroene de trenger når låneprogrammet utløper tirsdag.

* Natt til lørdag kunngjorde Hellas' statsminister Aleksis Tsipras at det skal holdes en folkeavstemning søndag 5. juli om det siste avtaleforslaget fra kreditorene.

* Lørdag morgen strømmet grekerne til bankene for å ta ut kontanter.

* Lørdag kveld erklærte eurosonens finansministre at låneprogrammet ikke vil bli forlenget til etter folkeavstemningen.

* Søndag opplyste ESB at banken fryser kriselånene til greske banker, som er på til sammen 89 milliarder euro. Dette fikk greske myndigheter til innføre kapitalkontroll og holde bankene stengt fram til folkeavstemningen.

(Kilde: Financial Times, New York Times, UD, NTB)

Statsminister i Hellas, Alexis Tsipras